Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Sport a Czechia – letos ještě tradičně, změny nastanou pozvolna

Praha - Sportovní organizace se změnou názvu země na dresech a oblečení spěchat nebudou. Nová anglická varianta Czechia se určitě neobjeví na olympijských hrách v Riu de Janeiro, na evropském šampionátu fotbalistů ve Francii ani na hokejovém mistrovství světa.

Czechia - nová anglická varianta názvu České republiky
zdroj: Reuters

"Na názvu na dresu až tolik nezáleží. Důležité je, jaká se pod tím názvem sejde parta," řekl generální manažer hokejové reprezentace Slavomír Lener a přidal vzpomínku na Nagano, kde byl jedním z trenérů zlatého týmu. "Na dresech jsme měli jen Czech, což byl gramaticky nesmysl, ale sportovně to dalo obrovský smysl."

Czechia je podle něj logičtější varianta a i hokejový svaz se k ní prý pravděpodobně postupně přikloní. "Na letošním světovém šampionátu v Rusku se ale určitě ještě nic nezmění, dresy jsme už dávali ke schválení. Ale do budoucna by Czechia nebyla problém, IIHF tohle neřeší," řekl Lener.

Více o jednotném pojmenování ČR čtěte zde (//ct24/domaci/1754776-czechia-tschechien-tchequie-cr-bude-v-zahranici-pouzivat-jednoslovny-nazev).

Více o zahraničních reakcích na "nový" název čtěte zde.

Výhrad od moravských fanoušků se nebojí. "Lidi stejně vždycky skandují 'Češi do toho'. Všichni žijí ve stejné zemi a fandí klukům na ledě stejně, ať jsou z Prahy nebo Třince," řekl Lener.

Žádné rychlé převlékání dresů

Ani olympijský výbor nemá v plánu rychlé "převlékání" dresů. "Do Ria není v našich silách něco změnit. Oblečení se vyrábí v předstihu a budou na něm jako obvykle nápisy Czech team a Czech Republic. Nový název se bude zřejmě objevovat postupně, jak si budou jednotlivé svazy pořizovat nové sady dresů," řekl tiskový mluvčí ČOV Marek Brodský.

Čeští hokejisté v Naganu
zdroj: Getty

Podle něj je důležité, že zůstane zachována zkratka CZE, což zajistí kontinuitu vnímání českých sportovců ve světě. "Jestli však existuje něco, co nový název dostane do světového povědomí, pak to bude chvíle, kdy se objeví na dresech našich reprezentantů. Protože sport je pro propagaci země obrovsky důležitý. Podle průzkumů je až 70 procent pozitivních zpráv o České republice o sportu," dodal mluvčí ČOV.

Fotbal vyčkává a akcentuje jednotnost

Fotbalová asociace se nechystá názvosloví měnit. Vyčká na rozhodnutí vlády, jejíž postoj zatím není jednoznačný. "Domníváme se, že by v případě takové změny mělo dojít ke shodě napříč spektrem domácích sportovních asociací tak, aby prezentace českých reprezentací v zahraničí byla jednotná a započala i ve stejném okamžiku," stojí v prohlášení.

Tenis už to poznal

Zato tenistky se už dnes s novým názvem setkaly. Při losování Fed Cupu moderátor v Lucernu oznámil, že přichází tým Czechia. "To bylo divný, co? Mně se to nelíbilo. Zní to divně, ale musíme si zvyknout na spoustu věcí," řekla Barbora Strýcová.

"Bylo to nezvyklé. Jsem si stoprocentně jistý, když se mě někdo zeptá, odkud jsem, tak řeknu automaticky Czech Republic. Nakonec to máme i na zádech teplákovek," řekl kapitán Petr Pála. "Každá změna chce čas, ale mně osobně to nejde přes uši," dodal.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články