Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sportovní zprávy

Problémy s dopingem řeší nejen ruská atletika, ale i čínské plavání

Praha – Trenér ruských chodců Viktor Čegin dostal za dopování svých svěřenců doživotní zákaz činnosti. Na potrestání kouče, jenž připravoval několik olympijských medailistů, se shodly ruská antidopingová agentura i národní atletický svaz. Nejen atletika, ale také plavání momentálně řeší vážné problémy s dopingem. Pozitivní test na zakázané látky mělo v poslední době hned šest čínských plavců.

Mezi šesticí pozitivně testovaných čínských plavců figuruje i juniorský světový rekordman na trati 100 metrů prsa Wang Li-čuo, který měl, stejně jako další dva Číňané, ve svých vzorcích stopy steroidu clenbuterolu.

Čínská antidopingová agentura ve své zprávě odmítla kritiku britských Timesů, že zatajuje dopingové případy. Podle jejího šéfa Čao Ťiena ještě vyšetřování neskončilo.

To případ dopingu ruských chodců už prošel mezinárodní sportovní arbitráží v Lausanne. Na její rozhodnutí, že Rus Sergej Kirďapkin přijde o zlato ze závodu na 50 km z olympijských her v Londýně, už reagoval původně druhý Australan Jered Tallent.

Je nám líto, video expirovalo.
V dopingové síti uvízli i čínští plavci

"Rusové jsou momentálně vyřazení z účasti na mezinárodních závodech a doufejme, že to tak bude i v Riu. Není totiž šance, aby se ruský systém stihl změnit natolik, aby tam měli čistý tým. Kdyby tam měli startovat, byl by to jen další výsměch - ty závody by nebyly regulérní."

V nedávné minulosti bylo kvůli dopingu potrestáno přes 30 ruských chodců, zhruba 20 z nich patřilo do skupiny Viktora Čegina.

Žádný velký pokrok

Rusko podle dokumentu německé televize ARD z poloviny března s reformami v antidopingovém systému takřka nepokročilo. V ruské atletice stále působí za doping potrestaní trenéři a nově jmenovaní funkcionáři, kteří by měli změny zavést, dál sportovce varují před dopingovými kontrolami. Stejný názor má i bývalý šéf WADA Dick Pound, spoluautor zprávy, na jejímž základě bylo Rusko potrestáno. Rusko podle něho k nutným změnám přistupuje dosti laxně.

Postup zavádění požadovaných změn v ruském antidopingovém programu bude dál sledovat pětičlenná speciální komise v čele s norským antidopingovým expertem Runem Andersenem.

Atletické soutěže na olympijských hrách v Riu de Janeiro začnou 12. srpna, registrace přihlášek sportovců se ale uskuteční o měsíc dřív. Pokud by IAAF v květnu Rusko přijala zpět a zrušila jeho trest, budou mít atleti jen zhruba šest týdnů na to, aby se do Brazílie nominovali. Drtivá většina z nich totiž nemá splněné kvalifikační limity.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články