Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Jansta i nadále povede Českou unii sportu

Nymburk – V čele České unie sportu (ČUS) bude i nadále Miroslav Jansta. Šéf České basketbalové federace byl znovu zvolen na další čtyřleté období do funkce předsedy ČUS na dnešní valné hromadě v Nymburce.

Třiapadesátiletý právník a exposlanec Jansta vede také basketbalisty Nymburku. Do vedení ČUS, tehdy ještě pod názvem ČSTV, byl zvolen poprvé před čtyřmi roky, kdy byl jediným kandidátem. Ani letos neměl ve volbě soupeře.

"Cením si důvěry všech a myslím, že ještě mám sportu co dát. Dokázali jsme ze zadluženého ČSTV, kde bylo mnoho problémů, udělat za ty čtyři roky spolek, který opět funguje a slouží svazům, sportovním klubům a jednotám," řekl Jansta po volbách, ve kterých dostal 142 ze 144 hlasů, přičemž sám byl jedním, kdo se zdržel.

Místopředsedy zůstávají jeho dosavadní kolegové - předseda FAČR Miroslav Pelta a šéf extrémních sportovců Marek Hájek. Zatímco Hájek bude mít na starosti komoru regionů, tedy jednot a klubů, Peltovou úlohou je hájit zájmy svazů.

Jansta uvedl, že by v nadcházejících čtyřech letech chtěl zintenzivnit jednání a spolupráci jak s Asociací krajů ČR, tak se Svazem měst a obcí. "Naší další úlohou je komunikovat se státem i samosprávami a přesvědčit je o potřebě lepšího ekonomického zajištění českého sportu a rovněž získat pro naše kluby a jednoty dostatečné množství financí," řekl Jansta. Peníze jsou podle něj potřeba hlavně na údržbu, provoz majetku a investice do infrastruktury ČUS.

Jansta se chce zasadit o vznik ministerstva sportu, které by vedle sportu zajišťovalo i rozvoj cestovního ruchu. "Stávající státní správa v oblasti sportu se za posledních 25 let ukázala jako nefunkční. Proto bychom chtěli ve spolupráci se státem a samosprávami přivést ke sportování co nejvíce dětí i dospělých," vysvětlil.

Vedle servisní činnosti pro členské spolky se plánuje soustředit na zajištění toku financí, které stát z loterijních společností nasměroval do státní poklady namísto přímých odvodů do sportovního prostředí. Tomu má výrazně napomoci zákon o sportu, na jehož novele ČUS s MŠMT spolupracuje.

Je nám líto, video expirovalo.
Šéf basketbalistů Jansta dál povede Českou unii sportu

Jedním z dalších bodů na seznamu záměrů ČUS v nadcházejícím období je i vybudování sídla v Praze na Strahově. Jako zázemí pro spolek i většinu sportovních svazů by měl v blízkosti stadionu Přátelství vyrůst Dům sportu.

Rovněž se ČUS snaží o realizaci projektu Národních sportovních center v čele s nymburským Sportovním centrem, kde už je nově vybudováno regenerační centrum a byl zrekonstruován stávající hotel B.

"Letos máme v plánu vybudování vzpírárny, rekonstrukci atletického tunelu, rekonstrukci osvětlení sportovních hal, chceme postavit rampu pro imobilní sportovce u bazénu, zrekonstruovat venkovní atletický stadion. Dojde také k demolici hotelu A a na jeho místě začnou první fáze stavebních prací jeho nového objektu, jenž by měl být dokončen, když to dobře půjde, příští rok," řekl Jansta. Celkový rozpočet je odhadován s DPH na 1,8 miliardy korun.

Česká unie sportu sdružuje 74 národních sportovních svazů ve 8240 klubech a jednotách, které mají přes 1,2 milionu členů.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články