Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno MOL Cup

Stadion na OH v Tokiu nevznikne podle návrhu Hadidové. Zvítězila výrazně levnější varianta

Tokio - Návrh olympijského stadionu v Tokiu pro letní Hry v roce 2020 podle světoznámé architektky Zahy Hadidové zrealizován nebude. V nově vypsané soutěži vyhrál téměř o polovinu levnější návrh japonského architekta Kenga Kumy. 

Náklady na realizaci vítězného návrhu, který podalo konsorcium vedené stavební společností Taisei, mají být v přepočtu 1,23 miliardy dolarů (30,4 miliardy korun). Futuristický projekt Britky Hadidové, jenž byl kvůli škrtům v rozpočtu v červenci zrušen, měl stát 2,1 miliardy dolarů (51,9 miliardy korun).

Architekt Kuma je znám tím, že propojuje tradiční japonský styl s moderními prvky. Proto v návrhu pro nový Národní stadion nechybí dřevo, které by mělo spojovat arénu s okolními stromy. "Myslím, že vybraný projekt splňuje všechny podmínky, co se týče samotného konceptu, konstrukce a nákladů," uvedl při ohlášení vítěze japonský premiér Šinzó Abe.

Kumův návrh je jednodušší než projekt Hadidové, který připomínal mimo jiné cyklistickou helmu či ústřici a kritici mu vyčítali, že nezapadá do okolí. Kumův stadion si už zase vysloužil přirovnání k hromadě palačinek, bude však o 20 metrů nižší s plochou zapuštěnou pod úroveň země.

Stadion bude mít kapacitu 68 tisíc diváků, jež se může o dalších 12 tisíc zvýšit v případě pořádání fotbalového mistrovství světa. Stavba stadionu by měla být podle Japonců hotová v listopadu 2019, tedy dva měsíce před oficiálním termínem Mezinárodního olympijského výboru.

Hry se konají v červenci 2020. Původně měl nový stadion hostit finále mistrovství světa v ragby 2019, ale kvůli zdržení v souvislosti s vypsáním nové soutěže bylo přesunuto do Jokohamy.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články