Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS smíšených dvojic 2024 Švédsko

Kejval podepsal smlouvu o olympijském parku. Lipno 2016 vyjde na 60 milionů korun

České Budějovice - Hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola a předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval podepsali smlouvu o pořádání Olympijského parku Rio - Lipno 2016, který bude fungovat v okolí Lipenské přehrady. Česká televize bude mít přímo na Lipně své studio.

Jiří Kejval
zdroj: ČTK autor: Michal Doležal

"Jsem moc rád, že jsme uspěli v konkurenci všech ostatních krajů, předstihli jsme Prahu. Jižní Čechy olympijské budou dominovat celé republice. I my na Lipně si vyzkoušíme tu dřinu, předvedeme skvělé sportovní výkony. Zvedneme se z křesel od televizních obrazovek a půjdeme si zasportovat," uvedl Zimola.

Český olympijský výbor (ČOV) se stejně jako během zimní olympiády v Soči rozhodl pro fanoušky připravit areál, ve kterém budou moct podporovat sportovce a také si zasportovat. Loni byl park v Praze na Letenské pláni. Navštívilo ho více než 400 tisíc lidí. Centrem parku bude Lipno nad Vltavou, sportoviště pro fanoušky budou i v okolních obcích.

Jiří Zimola
zdroj: ČTK autor: Vít Šimánek

"Když jsme ohlásili, že olympijská vesnice vyroste na Lipně, nezaznamenal jsem ani jednu negativní reakci. Je jasné, že jižní Čechy budou centrem sportovního dění. Projekt má ale ještě jednu rovinu. Až akce na Lipně skončí, tak chceme, aby tu po nás něco zůstalo. Aby se zlepšila infrastruktura, která bude sloužit místním lidem a aby místní děti získaly lepší vztah ke sportu," řekl Kejval.

Náklady na projekt jsou vyčísleny na 65 milionů korun. ČOV na tuto aktivitu nechce používat finance z centrálních zdrojů, tj. z ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy. Projekt by měl financovat soukromý sektor, kraj, obce a také Mezinárodní olympijský výbor (MOV). Do projektu jsou zapojeny i jednotlivé svazy a federace, které budou své sporty prezentovat, a aktivně se do něj zapojí i bývalí úspěšní sportovci.

ČOV si již v předstihu nechal ohodnotit přínos projektu. Ten by měl veřejným rozpočtům zajistit příjmy ve výši 260 až 320 milionů korun a zvýšit 1,5krát návštěvnost v regionu v daném termínu.

"Daleko důležitější jsou nepočitatelné položky. Olympijská myšlenka je symbol takové síly, kterých v moderním světě moc není. Pokud máme možnost se ho alespoň dotknout, bude to mít velký vliv na lidi nejen na jihu Čech," řekl  starosta Lipna nad Vltavou Zdeněk Zídek. Olympijský park Rio - Lipno 2016 bude hlavním centrem. Menší parky vyrostou i v dalších městech. Ve hře jsou Ostrava, Pardubice, Plzeň a další lokality.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články