Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS smíšených dvojic 2024 Švédsko

Raftaři mají na MS v Indonésii medailové ambice, juniorky už získaly dvě stříbra

Jakarta - V exotickém prostředí indonéské Jávy začalo mistrovství světa v raftingu. Šampionátu se účastní také početná česká výprava, která si hned na úvod připsala dva medailové úspěchy. Český ženský juniorský tým získal stříbro ve sprintu i ve vyřazovacím závodě, když v obou případech nestačil pouze na brazilskou posádku.

Je nám líto, video expirovalo.
Raftaři bojují v Indonésii s nedostatkem vody i dusným podnebím

V třicetistupňovém vedru nejprve vyjela stříbro ve sprintu česká ženská posádka v kategorii do třiadvaceti let ve složení Lenka Sováková, Blanka Ligurská, Klára Horová, Klára Smetánková a Denisa a Sabina Foltýsovy. Stejná sestava se poté ve vyřazovacím závodě snažila ve finále oplatit brazilské lodi porážku ze sprintu, jenže fyzicky disponované Jihoameričanky se nenechaly přetlačit a podruhé během jednoho dne odsunuly Češky na druhou pozici.

Mistrovství světa se jede na řece Citarik, vzdálené 100 kilometrů jižně od Jakarty. Vody je zatím hodně málo, a ta, která v řece přece jen teče, se dá považovat za zdravotně nezávadnou jen stěží. "Střevní problémy se projevily zatím asi u půlky týmu, ale s tím jsme v takové exotické destinaci počítali. Byli jsme na to víceméně připravení a teď už to máme, zdá se, pod kontrolou," uvedl kapitán mužské posádky Antonín Haleš.

Posádka českých raftařek
zdroj: ČT4

Kromě nedostatku vody musí závodníci bojovat také s velmi vysokými teplotami a téměř stoprocentní vlhkostí, která mění podmínky v permanentní saunu. Češi si přes zmíněné nepříjemnosti věří, ačkoliv hlavně v mužské kategorii není vůbec jednoduché se prosadit. "Budeme spokojeni s jakoukoliv medailí z jakékoliv disciplíny, ale je to trochu jiné prostředí, než ve kterém jsme zvyklí jezdit, takže to bude trochu vabank," doplnil Haleš.

Hlavní kategorie mužů a žen mají před sebou svůj první start na mistrovství světa ve středu, kdy se jede sprint, poté se rozdělí medaile ve vyřazovacím závodě head to head, slalomu a šampionát uzavře pondělní sjezd.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články