Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Absa Cape Epic

V Hamburku olympiáda v roce 2024 nebude, místní ji odmítli v referendu

Hamburk - V Hamburku se letní olympiáda v roce 2024 neuskuteční. Obyvatelé města pořadatelství odmítli v referendu těsnou nadpoloviční většinou. V boji o organizaci gigantické sportovní akce za devět let zůstali čtyři zájemci - Budapešť, Los Angeles, Paříž a Řím.

Panorama Hamburku
zdroj: Reuters

"Je to rozhodnutí, které jsme si nepřáli. Je ale jasné a je třeba ho akceptovat," řekl starosta Hamburku Olaf Scholz. Zastánci kandidatury označili za hlavní důvody nečekaného neúspěchu současné problémy ve světě - uprchlickou krizi, teroristické útoky i obří skandály ve významných sportovních organizacích, jako jsou fotbalová federace FIFA či atletická IAAF.

"Po těch událostech vycházely výsledky průzkumů výrazně hůř. Propásli jsme velkou šanci semknout lidi," řekl ambasador hamburské olympijské kandidatury Alexander Otto.

Podle statistického úřadu se proti kandidatuře vyslovilo přes 51 procent hlasujících. Němečtí vyznavači hesla Rychleji, výše, silněji, se bojí, že si tímhle rozhodnutím nadlouho uzavřeli dveře k pořádání olympijských her. Není to totiž první podobná blamáž. Před dvěma lety stejným způsobem odmítli uchazečství o zimní hry obyvatelé Mnichova.

Je nám líto, video expirovalo.
Horizont ČT24: Obyvatelé Hamburku odmítli olympijské hry

Předseda Německého olympijského výboru Alfons Hörman:

"Je to obrovská rána pro celý německý sport."

Hamburk se stal oficiálním uchazečem o OH v březnu, kdy dostal přednost v interním souboji s Berlínem. Ve prospěch Hamburku tehdy ještě mluvil i průzkum veřejného mínění, podle kterého občané kandidaturu města podporovali víc než obyvatelé Berlína.

Mezinárodní olympijský výbor vybere ze zbylé čtveřice adeptů pořadatele v září 2017 na zasedání v Limě. Nejbližší hry se uskuteční v roce 2016 v Rio de Janeiru, o čtyři roky později se sportovní svět sejde v Tokiu.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články