Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS smíšených dvojic 2024 Švédsko

Hromadný závod ovládla Armitsteadová, Neckářová nedojela

Richmond – Zlatou medaili z hromadného silničního závodu žen si odveze Elizabeth Armitsteadová. Britská reprezentantka a stříbrná medailistka z OH v Londýně o svém triumfu na mistrovství světa rozhodla v závěrečném spurtu před Annou van der Breggenovou z Nizozemska a Američankou Megan Guarnierovou. Jediná česká zástupkyně Zuzana Neckářová závod nedokončila

Elizabeth Armitsteadová
zdroj: Reuters autor: Cathal McNaughton

Přes několik pokusů o úniky v průběhu celkem osmi okruhů o celkové délce téměř 130 kilometrů se celý závod rozhodoval až v samém závěru. Čtyři kilometry před cílem byla dostižena skupinka devíti uprchlic a ke slovu se dostaly hlavní favoritky.

V hodně těsném spurtu předčila Armitsteadová Van der Breggenovou a zajistila Británii zlato po sedmi letech. V italském Varese triumfovala v roce 2008 Nicole Cooková.

"Trošku se mi z toho všeho motá hlava, co se tady stalo v posledních chvílích. Ten duhový trikot je splněným snem. Dala jsem do toho úplně všechno, ani jsem neměla sílu pořádně slavit. Vedla jsem už na tom závěrečném stoupání a myslela jsem si, že se kolem mě ostatní proženou, ale nakonec se to podařilo a já jsem hrozně šťastná," uvedla šestadvacetiletá Armitsteadová, držitelka stříbra z olympijského závodu v Londýně.

Na Nizozemku tak po takřka tříapůlhodinovém závodě zbylo stejně jako v časovce opět "jen" stříbro. V úterý byla nad její síly Novozélanďanka Linda Villumsenová. Guarnierová si ve finiši první skupinky dojela pro bronz, na obhájkyni zlata z loňského šampionátu ve španělské Ponferradě Pauline Ferranodovou-Prévotovou zbyla šestá příčka.

Jednatřicetiletá Neckářová hájila při neúčasti jasné jedničky posledních let Martiny Sáblíkové jako jediná prapor české cyklistiky, nelehké klání ale nedokončila.

Stejně dlouhý závod dnes absolvovali před ženami rovněž junioři. Nejlépe ho zvládl Rakušan Felix Gall, druhý skončil Francouz Clément Betouigt-Suire a bronz bral Dán Rasmus Pedersen.

Mistrovství světa v silniční cyklistice v Richmondu (USA):

Silniční závod: Ženy (129,6 km): 1. Armitsteadová (Brit.) 3:23:56, 2. Van der Breggenová (Niz.), 3. Guarnierová (USA), 4. Longová-Borghiniová (It.), 5. Johanssonová (Švéd.), 6. Ferrandová-Prévotová (Fr.), 7. Niewiadomá (Pol.), 8. Amjaljusiková (Běl.), 9. Neffová (Švýc.) všechny stejný čas, 10. Van Dijková (Niz.) -9, ...Neckářová (ČR) nedokončila.

Junioři (129,6 km): 1. Gall (Rak.) 3:11:09, 2. Betouigt-Suire (Fr.) stejný čas, 3. Pedersen (Dán.) -1, ...47. Otruba -1:12, 85. Spudil -6:33, Brázda (všichni ČR) nedokončil.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články