Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Amstel Gold Race

Kudějová je novou mistryní světa, Češky vyhrály i závod hlídek

Londýn - Kajakářka Kateřina Kudějová se v Londýně po bezchybné jízdě stala novou mistryní světa ve vodním slalomu. V cíli byla o více než dvě vteřiny rychlejší než druhá Němka Ricarda Funková. Kudějová tak po třetím místě na letošním ME uspěla i na další významné akci. Do finále postoupila i Štěpánka Hilgertová, která ale na stupně vítězů nedosáhla a po větší chybě skončila na konečné osmé příčce. Kudějová spolu s Hilgertovou a Veronikou Vojtovou následně vyhrály i závod hlídek.

Český vodní slalom má mistryni světa v kategorii K1 po dvanácti letech. Kudějová dnešním triumfem navázala na zlato Hilgertové z Augsburgu 2003 a v této sezoně vybojovala třetí medaili na velké akci. Bronz si odvezla z květnového mistrovství Evropy v německém Markkleebergu i ze Světového poháru v červnu v pražské Troji.

Kudějové se dařilo od začátku. V první kvalifikační jízdě byla čtvrtá a stejná pozice jí patřila v dnešním dopoledním semifinále. Ve finále projela branky čistě i rychle a na její čas nikdo nestačil ."Když jsem dojela, tak jsem si říkala, že to je skvělý čas a byla jsem šťastná. Říkala jsem si, že to bude možná i na první místo," přiznala.

Závodila trochu nachlazená, bolely jí ruce, ale před startem viděla, jak soupeřky kazí. "Trať byla těžká, i když mi to tak nepřišlo, protože jsme na to trénovali. Věděli jsme, že tady můžou postavit těžkou trať. Říkala jsem si, že bude stačit zajet moji standardní jízdu bez chyb. Jsem šťastná, že se to povedlo," radovala se.

Štěpánka Hilgertová
zdroj: ČTK/PR/Jan Homolka/Kanoe.cz

Hilgertová se na svém 17. mistrovství světa dostala do finálové desítky z posledního místa, v jízdě o medaile nasbírala čtyři trestné sekundy a nechala za sebou dvě soupeřky. Obhájkyně titulu Australanka Jessica Foxová skončila čtvrtá.

"Chyběly už síly, i když jsem se chtěla vyždímat. Ty nejtěžší přejezdy jsem zvládla, ale docela mi nevycházela voda a ta jízda nejela," řekla Hilgertová. Svou nástupkyni tipovala na medaili. "Letos měla silné konkurentky, ale nepřekvapuje mě to," uvedla. Kudějová má na ni v domácí olympijské nominaci náskok čtyř bodů. "Tak to neberu. Jestli bude jezdit takhle, tak do Ria bude patřit," prohlásila dvojnásobná světová šampionka.

Novými mistry světa v kategorii deblkanoistů jsou němečtí slalomáři Franz Anton a Jan Benzien. České posádky ve finále chyběly, v semifinále neuspěli Jonáš Kašpar s Markem Šindlerem ani Ondřej Karlovský s Jakubem Jáněm.

Deblistům se nedařilo

České deblové posádky patřily k favoritům, ve Světovém poháru byly letos mezi elitní trojicí, ale na šampionátu skončily v semifinále. Karlovský s Jáněm nasbírali šest trestných sekund a obsadili 14. místo. Malou útěchou jim může být skutečnost, že vyjeli pro Českou republiku poslední osmé účastnické místo na olympijských hrách v Riu de Janeiro.

Kašpar se Šindlerem po chybě nabrali velkou časovou ztrátu a mezi dvaceti posádkami skončili předposlední. "Ani pořádně nevím, co se stalo. Najeli jsme do válce a vzalo nás to," kroutil hlavou háček Kašpar. "Musíme se na to na videu pořádně podívat," řekl zadák Šindler. Svou pouť do finále MS pokazili na náročné osmnácté brance, kam se nevešli. "První část trati byla super, vyšlo nám to i možná trochu nad plán, prostě jsem to nechali na té jedné kombinaci. Spodek už byl zase dobrej. Jedna kombinace nevyšla," litoval Šindler.

"Když se na to podíváme s odstupem času, tak to možná zhodnotíme jinak. V celé sezoně se nám z nějakých čtrnáct startů nepovedly dva včetně toho dnešního. Já si myslím, že sezona se nám povedla hodně, ale teď to hrozně mrzí a bolí," uvedl Kašpar.

Výsledky mistrovství světa ve vodním slalomu v Londýně

Ženy

K1: 1. Kudějová (ČR) 103,62 (0), 2. Funková -2,29 (0), 3. Pfeiferová (obě Něm.) -2,71 (2), ...8. Š. Hilgertová -15,79 (4), v semifinále 21. Vojtová (obě ČR)
3xK1: 1. ČR (Kudějová, Vojtová, Š. Hilgertová) 127,33 (2), 2. Británie -0,73 (6), 3. Francie -1,69 (6).

Muži

C2: 1. Anton, Benzien (Něm.) 101,17 (2 tr. sekundy), 2. Picco, Biso -1,08 (0), 3. Klauss, Péché (všichni Fr.) -2,17 (0), ...v semifinále 14. Karlovský, J. Jáně, 19. Kašpar, Šindler (všichni ČR)
3xC2: 1. Francie (Picco, Biso/Klauss, Péché/Prigent, Kervella) 115,78 (2), 2. Německo -6,56 (2), 3. Británie -7,81 (2), ...5. ČR (Karlovský, Jáně/Kašpar, Šindler/Koplík, Vrzáň) -9,37 (4).

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články