Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
58. Rally Šumava Klatovy

Vodním slalomářům startuje MS, hlavním cílem je postup do Ria

Londýn – Hned dva cíle mají před mistrovstvím světa čeští vodní slalomáři. Kromě boje o medaile chtějí pro Českou republiku zajistit také účastnické místo na olympijské hry do Ria de Janeiro. Závodníci na olympijské trati v Londýně, kde se šampionát koná od středy do neděle, budou usilovat rovněž o bonusové body do domácí nominace, v níž se příští rok rozhodne o tom, kdo do Ria pojede. Přímé přenosy z MS sledujte v sobotu a neděli na ČT sport nebo na našem webu.

Vavřinec Hradilek
zdroj: kanoe.cz

Do Ria se kvalifikuje 15 lodí mezi kajakáři a kajakářkami, po jedné z každé země. Mezi singlkanoisty si místo vyjede deset nejlepších zemí a mezi deblkanoisty pět. "Rádi bychom přivezli nějaké medaile, ale je jasné, že prioritou je, abychom v každé kategorii měli už nyní jisté olympijské místo," prohlásil šéftrenér týmu Jiří Pultera. O zbývající místa se pojede ještě za rok na ME.

Závodníci umístěním ve finále získají ještě plusové body do domácí nominace, v níž se za rok na jaře rozhodne, kdo vyjeté olympijské místo obsadí. Vítěz bude mít k dobru pět bodů, vicemistr světa čtyři, loď na bronzovém stupni získá tři body navíc. Umístění od čtvrtého do šestého místa zajistí zisk dvou bodů do domácí nominace, sedmá až desátá pozice ve finále bude znamenat jeden bod k dobru.

Slalomáři se na to ale snaží moc nemyslet. "První to má jisté," prohlásil kanoista Stanislav Ježek, pátý muž z OH v Pekingu i v Londýně. "Chci uspět především na mistrovství světa," přidal se kajakář Jiří Prskavec. "To já taky," přitakal kolega Vavřinec Hradilek, jenž v londýnském kanálu vybojoval před třemi lety stříbrnou olympijskou medaili. "Je to závod, kde úspěch přinese víc benefitů," doplnila kajakářka Štěpánka Hilgertová.

Čeští reprezentanti se na MS intenzivně připravovali. Absolvovali tři týmové pětidenní kempy a například Hilgertová, Prskavec či Hradilek do Británie jeli i na vlastní náklady v jiných termínech. "Tréninku na trati MS není nikdy dost," uvedla Hilgertová. 

Kajakáři mohou útočit na stupně vítězů všichni. Vedle Hradilka a Prskavce také Ondřej Tunka, druhý muž celkového pořadí SP. Druhé místo v konečném hodnocení seriálu obsadili i deblíři Jonáš Kašpar s Markem Šindlerem, třetí byli Ondřej Karlovský a Jakub Jáně. Ježek je tradiční oporou, vedle Hilgertové má velkou šanci také další kajakářka Kateřina Kudějová. Kanoistka Kateřina Hošková už jednou MS vyhrála.

V letošní sezoně SP čeští slalomáři přivezli pět zlatých medailí, o které se postaraly čtyři posádky. "Jsme schopni jezdit medaile ve všech pěti kategoriích. Pokud nezajede první loď, jsou za nimi další, to je dobré," pochvaloval si Pultera. "Výkonnost je kolísavá, ale to je trend, který je daný vyrovnaností závodníků i obtížností tratí," řekl.

Štěpána Hilgertová
zdroj: ČTK autor: Luboš Pavliček

Prskavec vynechal kvůli přípravě na MS dva poslední závody SP a raději v Londýně trénoval. Potřeboval se sžít i s novou lodí, kterou ve svých 22 letech po deseti sezonách vyměnil. "Ale nechci říkat, že chci medaili. To jsem říkal před ME a nic," uvedl kajakář.

Ježek upozornil, že kanál je trochu jiný než před třemi lety na OH. "Je trochu přestavěný, ale obtížnost zůstává. Průtok je veliký, některá místa s rychle proudící vodou nejsou tak hluboká, může se tak narazit pádlem o dno," podotkl Ježek, který vyjel místo na OH 2000 i 2004, kam ale nakonec nejel. "Takže je to jedno, kdo to v Londýně vyjede," konstatoval.

Vodní slalomáři jsou v Londýně v dobrém rozpoložení. Byli na několika výletech ve městě, pochvalují si teplé, slunečné počasí i typické anglické vydatné snídaně. Méně už hromady bílé pěny v kanálu. "Trochu se bojím, abych se uvezl po tom jídle," žertoval Prskavec. "A s tou vodou snad něco udělají, abychom nedojížděli do cíle jako sněhuláci," dodal.

Nominace ČR:

Muži - K1: Jiří Prskavec, Vavřinec Hradilek, Ondřej Tunka, C1: Tomáš Rak, Michal Jáně, Stanislav Ježek, C2: Jonáš Kašpar, Marek Šindler; Ondřej Karlovský, Jakub Jáně; Tomáš Koplík, Jakub Vrzáň.

Ženy - K1: Kateřina Kudějová, Karolína Galušková, Štěpánka Hilgertová, C1: Kateřina Hošková, Monika Jančová, Tereza Fišerová.

Program: Středa 16. září: 10:30 C2 muži, K1 ženy - 1. kvalifikační jízda, 14:30 C2 muži, K1 ženy - 2. kvalifikační jízda. Čtvrtek 17. září: 10:30 C1 muži, C1 ženy - 1. kvalifikační jízda, 15:00 C1 muži, C1 ženy - 2. kvalifikační jízda. Pátek 18. září: 10:30 K1 muži - 1. kvalifikační jízda, 13:30 K1 muži - 2. kvalifikační jízda. Sobota 19. září: 10:00 C2 muži, K1 ženy - semifinále, 13:00 C2 muži, K1 ženy - finále, 15:30 C2 muži, K1 ženy - hlídky. Neděle 20. září: 9:00 C1 muži, C1 ženy, K1 muži - semifinále, 13:30 C1 muži, C1 ženy, K1 muži - finále, 16:00 C1 muži, C1 ženy, K1 muži - hlídky.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články