Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Pozor na dopingové hříšníky, 114 osob je na černé listině

Montreal – Známé dopingové "firmy" jsou na černé listině. Světová antidopingová agentura (WADA) zveřejnila seznam 114 osob diskvalifikovaných kvůli podpoře dopingových praktik u sportovců. Jsou to převážně trenéři či lékařští poradci, kterým se mají sportovci při zvažování spolupráce vyhnout. Češi mezi nimi nejsou. Seznam chce antidopingová agentura aktualizovat každé tři měsíce. Podívejte se na kompletní seznam.

Sport
zdroj: ČT4

Podle předsedy WADA Craiga Reedieho si sportovci musejí dát pozor, aby nespolupracovali s někým z této černé listiny, jinak hrozí sankce i jim. Naopak nyní by měli mít lepší šanci se rozhodnout, komu věřit.

"Antidopingové orgány jsou stále více přesvědčeny, že sportovci nedopují sami, ale často je nabádá k podvodu právě někdo z členů jejich doprovodu," uvedl Reedie. Pondělní zveřejnění seznamu na webu antidopingové agentury má proto vyslat jasný vzkaz: "Nedávejte se dohromady s někým, kdo porušil antidopingová pravidla."

Řada z těchto "nežádoucích" osob má doživotní zákaz činnosti, na seznamu je jméno, národnost i datum, dokdy trest platí. Ke známým lidem patří italský lékař Michele Ferrari či bývalý atletický trenér Trevor Graham z USA, mezi jehož elitní svěřence patřila i sprinterka Marion Jonesová.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články