Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS smíšených dvojic 2024 Švédsko

Změna na čele Vuelty. Rodríguezův útok ho oblékl do červeného

Quirós (Španělsko) – V neděli se díky vítězství přiblížil na dostřel a o den později se Joaquim Rodríguez dočkal. Španělský cyklista v náročné 16. etapě se sedmi vrchařskými prémiemi najel na dosavadního lídra Vuelty Fabia Arua dvě sekundy, díky čemuž se posunul do čela průběžného pořadí. Po 184 kilometrech kopcovitého terénu si pro vítězství dojel Lucemburčan Fränk Schleck.

Španělský cyklista Joaquim Rodríguez
zdroj: ČTK/imago sportfotodienst

Schleck dotáhl do úspěšného konce sólový únik. Druhý byl s odstupem 1:10 minuty Kolumbijec Rodolfo Torres, třetí skončil Ital Moreno Moser. "Přijel jsem sem s tím, že se pokusím o nějaké slušné celkové umístění, ale zapletl jsem se do několika pádů, takže jsem musel změnit plány. V týmu jsme o téhle etapě mluvili, věděl jsem, že mi bude sedět," uvedl Schleck.

Skupinu favoritů na celkové vítězství v závěru dlouho táhl Španěl Mikel Landa z týmu Astana, zatímco největší rivalové Rodríguez a Landův kolega Aru se drželi v pozadí. Necelý kilometr před cílem v prudkém stoupání na Alto Ermita de Alba se konečně jako první ze skupiny oddělil Rodríguez, jenž po svém nedělním triumfu ztrácel v průběžném pořadí na Arua pouhou sekundu.

Španělský cyklista nejprve Itala setřásl, Aru se mu poté dokázal opět přiblížit, ale červený trikot zachránit nestačil. Rodríguez projel cílem jako celkově devátý o dvě sekundy před italským soupeřem a vyměnil si s ním pořadí. Třetí zůstal Polák Rafal Majka, jenž na vedoucího "Purita" ztrácí 1:35 minuty.

Po volném úterý se pojede ve středu v Burgosu možná rozhodující individuální časovka, v níž může promluvit do konečného pořadí i průběžně čtvrtý Tom Dumoulin. Vynikající nizozemský časovkář se téměř do posledních metrů držel s nejlepšími a ztrácí 1:51 minuty. "Dnes to bylo lepší, než jsem čekal. Měl jsem dobré nohy a na nejlepší jsem neztratil ani půl minuty, což je výborné. Všechno je otevřené," uvedl Dumoulin, úřadující bronzový medailista z MS v časovce.

"Mým cílem jsou stupně vítězů a, proč to neříct, třeba i vítězství. Musím jen doufat, že zajedu skvělou časovku. Nakonec, výhru na Vueltě mám ve svých rukou," řekl Rodríguez, jenž skončil v předchozích dvou letech na domácím závodě pokaždé čtvrtý.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih 16. etapy Vuelty

Cyklistický závod Vuelta - 16. etapa Luarca - Quirós (185 km):

1. F. Schleck (Luc./Trek) 5:49:56, 2. Torres (Kol./Colombia) -1:10, 3. Moser (It./Cannondale) -2:00, 4. Bennett (N. Zél./LottoNL) -3:00, 5. Rolland (Fr./Europcar) -3:10, 6. Fraile (Šp./Caja Rural) -3:30, 7. Verona (Šp./Etixx-Quick-Step) -4:26, 8. Warbasse (USA/IAM Cycling) -6:02, 9. Rodríguez (Šp./Kaťuša) -8:51, 10. Aru (It./Astana) -8:53.

Průběžné pořadí: 1. Rodríguez 67:52:44, 2. Aru -1, 3. Majka (Pol./Tinkoff-Saxo) -1:35, 4. Dumoulin (Niz./Giant) -1:51, 5. Nieve (Šp./Sky) -2:32, 6. Chaves (Kol./Orica) -2:38, 7. Moreno (Šp./Kaťuša) -2:49, 8. Quintana (Kol./Movistar) -3:11, 9. Valverde (Šp./Movistar) -3:58, 10. Meintjes (JAR/MTN) -5:22.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články