Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Studio Time Out

V takové vítězství Synek ani nedoufal. A před sebou má cíl v podobě Ria

Ondřej Synek dokázal v nejdůležitějším závodě sezony, že je momentálně králem světových skifařů. V sezoně se mu sice moc nedařilo, nedokázal zvítězit na žádné velké akci, na mistrovství světa ale udolal svého velkého rivala Mahého Drysdalea z Nového Zélandu a počtvrté v kariéře se stal šampionem. Po třetím triumfu za sebou má teď před sebou jen jeden cíl - za rok vyhrát olympijské hry v Riu de Janeiro.

Ilustrační foto

"Když jsem vyhrál potřetí, tak jsem asi teď nejsilnější. Ale doufám, že nebudu na olympiádě zase druhý," řekl Synek u francouzského jezera Aiguebelette, kde si připsal nejnovější úspěch, a poukázal tak zároveň na dvě stříbrné medaile z her v Pekingu a Londýně. "Olympiáda je velká motivace. Navíc teď všichni vidí, že i když se v sezoně nedaří, tak se to dá dohnat a dá se uspět," podotkl dvaatřicetiletý veslař pražské Dukly.

Synek přitom na MS nepřijel jako hlavní favorit, i když obhajoval titul. Po nezdarech byl připraven útočit ze zadních pozic. "Sezona pro mě nezačala vůbec dobře a v zimě jsem měl nějaké zdravotní problémy. Světové poháry jsem pak bral jako přípravu a vše soustředil na to, abych uspěl na mistrovství světa, což se povedlo. Takovým způsobem, ve který jsem ani nedoufal," radoval se svěřenec trenéra Milana Dolečka.

Po finále přiznal, že nebyl příliš spokojený ani se svými výkony v průběhu mistrovství. "V rozjížďce a semifinále to nebylo stoprocentní. Semifinále jsem nevyhrál a dostal jsem na zadek," poukázal na páteční porážku od Litevce Griskonise. "Ve finále bylo vše jinak. Je to ale i o zkušenostech. Věděl jsem, že můžu uspět, a doufal jsem v to," podotkl Synek, který získal už desátou medaili z MS.

Je nám líto, video expirovalo.
Medailový ceremoniál se zlatým Ondřejem Synkem

Velkou zásluhu na jeho úspěchu prý měl i další veslař a kamarád Jan Lapáček. "V sobotu jsem s ním rozebral nepříliš povedené semifinále. Říkal mi, že musím jet dlouhé tempo, tak jsem se o to snažil a jel jsem celou dobu v pohodě. Ujížděl jsem jim. I Drysdaleovi ve třetí pětistovce, což není normální," podotkl Synek. Závěr zvládl i přesto, že už byl maximálně unavený. "Posledních 250 metrů jsem zavřel oči a řekl si: Jedu, jedu. Hrozně mi vytuhly ruce, ale nějak jsem to došťouchal," přiznal.

Že vyhrál, zjistil, až když se výsledky závodu objevily na světelné tabuli. Drysdalea nakonec porazil o 34 setin sekundy. "Je to asi nejtěsnější a možná i nejcennější titul," řekl Synek. Ve finále uspěl s jednoduchou taktikou. Od začátku do cíle jet naplno. "Nebylo na co čekat. Buď to vydržím, nebo umřu. Zkusil jsem to a vydržel. I když jen o kousíček," pousmál se.

Že má Drysdalea těsně vedle sebe, dobře věděl. "Ke konci jsem ho sledoval. Co jsem ale mohl dělat? Snažil jsem se jet co nejrychleji. Furt tam byli i ostatní kluci," uvedl Synek. Byl zároveň rád, že Drysdaleovi zabránil v útoku na rekordní šestý světový titul. "Zase jsem mu to o kousek oddálil. Že bych ale na něj znal recept, to ne. Poslední tři roky jezdíme furt stejně. Je to strašně vyrovnané. Nevím, zda to dnes podcenil, ale z mé strany to byl stoprocentní výkon," dodal Synek.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články