Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Stříbrný Dostál: V cíli jsem myslel, že mám bronz

Milán - Josef Dostál a Martin Fuksa shodně vybojovali na mistrovství světa v rychlostní kanoistice stříbrnou medaili. Dostál se však s ohledem na nepříliš vydařený začátek sezony za favorita kilometrové trati nepovažoval, i proto měl v Miláně ze zisku stříbrné medaile velkou radost. Za úspěchem rychlostního kanoisty Martina Fuksy stojí také jeho otec Petr, který jej od začátku kariéry trénuje. 

Ilustrační foto

Obhájce loňského kajakářského titulu Dostál vybojoval na šampionátu stříbro na kilometrové trati. "Rozhodně nejsem zklamaný. Jsem strašně rád, že mám medaili. Loni jsem to bral skoro jako zázrak, byl jsem z toho nadšený. Letos se mi na jaře některé závody nepovedly a do závodu jsem šel s respektem, s pokorou k soupeřům," uvedl Dostál. Dvaadvacetiletý kajakář začal tradičně pomaleji a postupně se posouval vpřed. "Jel jsem rovnoměrně naplno, přesně tak, jak jsem si to naplánoval," řekl Dostál.

Dostál bude kandidátem na medaili i v Riu

Bezprostředně po projetí cílem však Dostál prý vůbec netušil, jak dopadl. "Poslední dvě bójky jsem vůbec neviděl a měl jsem před sebou tmu. U poslední stovky jsem se otáčel a modlil, aby mě někdo nepřefinišoval. Byl jsem strašně rád za medaili. Myslel jsem, že mám bronz. Stříbro je super," uvedl Dostál. Z toho, že neobhájil zlatou medaili z loňska, nedělal vědu. Těšilo ho stříbro.

Josef Dostál: "Já to nebral jako obhajobu, protože jsem fakt některé závody nejel dobře. Považoval jsem se za outsidera, byli tam jiní kluci, kteří si věřili na medaili."

Po dvou medailích na MS bude Dostál kandidátem na nejvyšší umístění i za rok na olympiádě v Riu de Janeiro. To si však prý nepřipouští. "Když to beru z tohoto pohledu, tak to bude těžké. Ale neobávám se toho, že bych zase příští rok na jaře nedokázal pokazit nějaký start. Takže na hrách budu zase s pocitem outsidera, který se musí probojovat do špičky," usmíval se Dostál. Teď se ale bude ještě soustředit na nedělní závod čtyřkajaku. Společně s Danielem Havlem, Lukášem Trefilem a Janem Štěrbou se budou snažit obhájit loňské zlato a kvalifikovat se do Ria.

Martin je větší dříč než já, ocenil syna Fuksa starší

Od začátku Fuksovy kariéry je jeho trenérem jeho otec Petr Fuksa. "Já nějaké úspěchy mám, ale já jezdil ve společné posádce. Martin závodí na singlu, a to je královská disciplína," řekl Fuksa starší. Pětačtyřicetiletý hrdý otec sbíral úspěchy zejména ve čtyřkanoi na tehdy neolympijské dvousetmetrové trati.

Martin Fuksa: "Martin Doktor je pro mě borec, má dvě olympijské medaile. My se na olympiádu teprve chystáme. Až se tam dostaneme, tak se mu alespoň trošku snad vyrovnáme."

Přestože je Martinu Fuksovi teprve 22 let, jde si za svým olympijským snem a sportu věnuje sto procent energie. "Když mu něco řeknu, kolikrát si stejně udělá věci po svém. Ale v dobrém. Hodně u všeho přemýšlí, čte o kanoistice, stravě, regeneraci a dívá se na videa. Bude jednou dobrý trenér," řekl Fuksa. Velkou budoucnost Martinu Fuksovi předpovídá i dvojnásobný olympijský vítěz Martin Doktor, který na červnových Evropských hrách v Baku přiznal, že jej jeho nástupce již překonal. Jen mu prý chybí ve sbírce olympijská medaile.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články