Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Evropská a Konferenční liga UEFA

Vstříc obhajobám a nominaci na Rio. Kanoisté se chystají na MS

Milán (Itálie) – Již příští týden v italském Miláně proběhne mistrovství světa v rychlostní kanoistice, které nabídne kromě bojů o cenné kovy také nominační bitvy o místa na olympijské hry v Rio de Janeiru. Česká republika bude mít na startu několik nadějí. Tou největší budou asi Martin Fuksa a Josef Dostál. Přímé přenosy z MS sledujte příští víkend na ČT sport nebo na našem webu.

Martin Fuksa
zdroj: ČTK autor: Ladislav Adámek

Celkově na šampionát jede z českého týmu 17 mužů a 9 žen. "Kdybychom vybojovali sedm míst do Ria a postoupily tři naše top posádky, tak bychom byli spokojeni," uvedl reprezentační trenér Pavel Hottmar.

Úspěch se očekává od singlkanoisty Martina Fuksy, deblkanoistů Jaroslava Radoně a Filipa Dvořáka a čtyřkajaku ve složení Daniel Havel, Lukáš Trefil, Josef Dostál, Jan Štěrba.

Hottmar mezi aspiranty postupu oficiálně neřadí singlkajakáře Dostála, který bude stejně jako K4 v Miláně obhajovat zlato z předešlého MS, neboť ten by do Ria v případě úspěchu velké posádky postoupil automaticky.

Je nám líto, video expirovalo.
Čeští kanoisté se chystají na blížící se mistrovství světa v Itálii

"Nedá se úplně říct, že s postupy všech počítáme (automaticky), ale kdyby si to některá z těchto lodí nevyjela, bylo by to zklamání. Když uspějí, budeme s tím spokojeni," řekl reprezentační kouč.

Zástupci české rychlostní kanoistiky však tajně doufají, že uspěje i někdo další. "Bude to ale extrémně těžké. Například Filip Šváb má na singlkajaku hroznou konkurenci. Deblkajaku to taky jezdí perfektně, ale do Ria se kvalifikuje jen šest lodí a špičkových posádek je moc. I medailoví favorité si nemohou být jistí, že si olympiádu vyjedou," podotkl Hottmar.

MS se v Miláně uskuteční od 19. do 23. srpna a rychlostní kanoisté se budou muset vyrovnat i s faktem, že součástí areálu není takzvaný vratný kanál a závody tam mohou ovlivňovat vlny od soupeřů, kteří se budou přesouvat na start.

"Kanál v Miláně nemá úplně světové parametry jako například naše Račice. Není tam vratný kanál a depo pro závodníky bude stísněné. Všechny týmy a řádově asi tisíc závodníků budou na prostoru 200x40 metrů. Bude to masakr, ale my jsme na to duševně připraveni," řekl Hottmar.

Větším problémem než nedostatek místa podle něj budou vlny. "Hlavně při rozjížďkách a semifinále, kdy se ještě velký počet závodníků rozjíždí nebo dopravuje na start. I když se bude pořadatel snažit je zastavovat, aby nedělali vlny, tak ony se tam drží relativně dlouho," uvedl.

Nominace:

Muži:

200 m: Filip Šváb (K1); Karel Palma (C1); Filip Šváb, Karel Slepica (K2).

500 m: Radek Šlouf (K1); Martin Fuksa (C1); Jakub Špicar, Jakub Zavřel (K2); Jaroslav Radoň, Filip Dvořák (C2).

1000 m: Josef Dostál (K1); Martin Fuksa (C1); Daniel Havel, Lukáš Trefil, Josef Dostál, Jan Štěrba (K4); Tomáš Janda, David Macháček, Vojtěch Ruso, Radek Miškovský (C4).

5000 m: Lukáš Trefil (K1); Vojtěch Ruso (C1).

Ženy:

200 m: Michaela Fasnerová (K1); Jana Ježová (C1).

500 m: Lucie Matoušková, Monika Machová (K2); Jana Ježová, Lenka Součková (C2); Andrea Havlová, Jana Šebestová, Anna Kožíšková, Michaela Mlezivová (K4).

5000 m: Anna Kožíšková (K1).

Hlavní zprávy

Nejčtenější články