Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
České ragby

Pětibojař Svoboda před MS: Jsem v nejlepší formě od olympiády v Londýně

Praha - Moderní pětibojař David Svoboda je před mistrovstvím světa pozitivně naladěn a především se cítí po dvou letech zdravotních problémů opět v dobré formě. Ukázat svoji výkonnost touží příští týden na světovém šampionátu v Berlíně, na kterém by si mohl zajistit i účast na hrách v Riu de Janeiro 2016. 

Moderní pětibojař David Svoboda
zdroj: ČTK autor: Michal Doležal

"Jsem v největší závodní pohodě od olympiády. Cítím se fakt dobře," řekl olympijský vítěz z Londýna před cestou do Berlína. "Přípravu jsem absolvoval bez větších problémů a teď to chce dobře prodat. Musím podat úplné maximum bez zbytečné chyby, aby se to povedlo. To je dobrá pozice."

Devětadvacetiletého Svobodu dva roky trápila zraněná noha. Letos se vrátil k závodům a na šampionátu by se rád prosadil mezi špičku. "Připravený se cítím dobře, mám dobrou výchozí pozici, ale to už tady bylo stokrát a povedlo se mi to proměnit jenom devětadevadesátkrát," vtipkoval. "Jednoduše řečeno: budu spokojený, velmi spokojený, s umístěním v první desítce."

V Berlíně jsou k dispozici tři místa pro blížící se olympijské hry, a tak stupně vítězů zaručí účast v Riu. Teoreticky ale může stačit třeba i umístění až do patnáctého místa, neboť půjde o tři místa z redukovaného pořadí. "Úkol je jasný, je třeba tam být co nejvýš, protože to už může znamenat přímou kvalifikaci," řekl.

Je nám líto, video expirovalo.
Pětibojaři Svoboda, Kuf i Dianová se chystají na MS v Berlíně

Na druhou stranu se k šampionátu jako k olympijské kvalifikaci neupíná. Další možnosti přijdou na mistrovství Evropy, na dalších závodech a v neposlední řadě je možnost si účast zajistit ze světového žebříčku. "Když budu podávat na sebe standardní výkony, tak by mi olympiáda neměla uniknout. Pokud chci na olympiádu, musím dát během roku tři dobré závody, což bych měl," uvedl.

Před měsícem vyhrál otevřené mistrovství Německa v Berlíně, což mu dodalo sebevědomí. Ve finále Světového poháru mu ale v generálce na MS start ve smíšených dvojicích nevyšel, což nyní bere pozitivně. "Historicky je pro mě lepší jet na důležité závody trošku nervózní. Když si moc věřím, tak dělám zbytečné chyby. Teď jsem dostal lehce přes prsty, budu si to hlídat a mohlo by to být lepší."

Kvůli zraněné noze musel změnit zvyky z tréninku. Už neběhá šestkrát týdně, ale třeba jen čtyřikrát a nespojuje těžké tréninky běhu a šermu v jeden den. "Dávám víc na kvalitu a omáčky okolo je o něco méně," řekl. Běžeckou formu si pochvaloval. "Je to příjemné překvapení, jsem z menšího objemu tréninku zanedbatelně pomalejší, než jsem byl. Běhu se bát nemusím a můžu se na něj spolehnout," řekl.

Dobře se cítí v bazénu a také v technických disciplínách - střelbě, šermu a parkuru. "Šerm mě musí bavit, jinak jsem poloviční a teď mi docela jde. Na koni to jde dobře, ale záležet bude na losu, a ve střelbě to je taky dobré," řekl pětibojař, kterému zlato z MS ve sbírce chybí. Nejlépe byl druhý v letech 2008 a 2009.

Těšil se nejen na závod jako takový, ale byl rád, že se šampionát koná v Berlíně. Před osmi lety zde skončil na MS osmý a přivezl si stříbro z družstev a bronz ze štafety. "Byl jsem úplný zajíc a bylo to velmi úspěšné mistrovství, takže mám na co navazovat a jsem rád, že to je i blízko," řekl Svoboda.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články