Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Cyklotoulky

Prskavec má první vítězství v SP díky chybě soupeře

Praha - Kajakář Jiří Prskavec chtěl v sobotním finále Světového poháru ve vodním slalomu v Praze přetrhnout stříbrnou trojskou šňůru, kterou načal před dvěma lety na mistrovství světa a vloni v závodu pohárového seriálu. Zprvu to vypadalo, že na ni navázal, ale diskvalifikace Brita Josepha Clarkea znamenala, že Prskavec vůbec poprvé v kariéře vyhrál závod Světového poháru.

Jiří Prskavec
zdroj: ČTK autor: Luboš Pavlíček

Stál v cílovém prostoru a nevěděl. Díval se kolem sebe a čekal. Neměl ponětí, co má říkat v přímém přenosu televizního rozhovoru. Vyhrál, nebo ne? Takovou otázku si Prskavec kladl. V tu chvíli Brit prošel naštvaně kolem a ve výsledcích se u jeho jména objevilo DQ - diskvalifikován. "Nechápu, že si to nepohlídal," byla Prskavcova první reakce na skutečnost, že Brit doplatil na příliš lehkou loď.

On sám má starší model lodi skoro o kilo těžší, než povolují pravidla, takže váhový limit (8 kg) řešit nemusel. "Ale ještě jsem před závody dneska raději šel zkontrolovat, jestli mi vesta vytlačuje dost vody," poukázal na další pravidlo, na které vodní slalomáři musejí pamatovat. "Joe (Clarke) je můj kamarád, a jestli má v lodi o deset deka míň nebo víc, to na té vodě skoro nic neudělá. Vítězství potěší, ale nebyl to úplně fér boj," uznal Prskavec soupeřovy kvality.

Ve finále se nebývale často kajakáři dotýkali branek. Boj o medaile je jízda na extrémní riziko. Rozhodčí v posledním kole závodu kajakářů rozdali celkem 34 trestných sekund a jednu penalizaci 50 sekund za neprojetí branky. "Věděl jsem, že když pojedu čistě, tak mi stačí relativně pohodová jízda," uvedl Prskavec, který startoval do finále jako předposlední.

Ve finále nabral dvě trestné sekundy stejně jako na ME v Markkleebergu, kde skončil až šestý, byť mluvil o velké formě. "Jenže tam ta trať nebyla zdaleka tolik pro mě. Tam to bylo hodně zamotané, kdežto tady byly tři přejezdy válce, což bylo přesně pro mě. To jsem viděl na první pohled," porovnal Prskavec. "Věděl jsem, že když se pojede správně, tak dole ani tolik nebudou bolet ruce," prohlásil. A bolely? "Jo," pousmál se Prskavec. "Ale jak fandili lidi, tak jsem to nevnímal," doplnil.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články