Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Rána pro Evropské hry. Nizozemsko se vzdalo pořadatelství

Haag - Nizozemsko se vzdalo pořadatelství Evropských her v roce 2019. Dva dny před zahájením premiérového ročníku v ázerbájdžánském Baku to Evropskému olympijskému výboru oznámili představitelé nizozemské vlády. Zemi se údajně nepodařilo zajistit dostatečné finanční krytí akce, které je odhadováno na 57,5 milionu eur (1,57 miliardy korun).

Atletika
zdroj: ISIFA autor: ČT24/V.Rejl

"Je to zklamání, ale děkujeme Nizozemsku za projevený zájem," uvedl předseda EOC Patrick Hickey v oficiálním prohlášení. "Nepochybuji, že dokážeme najít silného hostitele pro Evropské hry 2019, ale nyní se naplno zaměříme na to, aby byl tento premiérový ročník nejlepším možným odrazovým můstkem pro kontinentální hry Evropy," dodal.

Pět možných hostitelů – ale neznámých

Nizozemsko bylo jediným uchazečem o druhý ročník akce, která má být kontinentální obdobou Pan-Amerických her či Asijských her. Vedle finančního hlediska nyní zástupci organizátorů připustili i obavy o to, zda by akce přilákala špičkové reprezentanty ve všech sportech.

Evropský olympijský výbor nyní začne hledat nového pořadatele. Jako první funkcionáři zahájí rozhovory s pěti potenciálními hostiteli. O které země se jedná, ale zatím nezveřejní.

Na premiérových Evropských hrách v Baku se představí 20 sportů, 16 z nich olympijských. Pro většinu z nich bude soutěž součástí kvalifikace na olympijské hry 2016 v Riu de Janeiro.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články