Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sokolský zpravodaj

Velká premiéra. V Baku začínají Evropské hry

Baku – Pro národní olympijské výbory to bude největší akce roku. Přes šest tisíc sportovců, což je více než dvojnásobek účastníků zimních olympijských her v Soči, se představí na Evropských hrách v Baku. V Ázerbájdžánu budou o celkem 253 sad medailí bojovat zástupci 20 sportů, z toho šestnácti olympijských. Pro jedenáct sportů je akce součástí kvalifikace na hry v Riu de Janeiro. Přímý přenos slavnostního zahájení sledujte na našem webu od 17:55.

Národní stadion v Baku
zdroj: baku2015.com

"Před rokem a půl si málokdo dovedl představit, jak budou Evropské hry vypadat. A to včetně nás. Jsem rád, že jsou vnímané stále prestižněji, a věřím, že ještě lepší bude dojem po jejich skončení," řekl šéf českého týmu Martin Doktor. "Pro nás je to nejdůležitější akce roku. Jede tam obrovská výprava, která je srovnatelná s výpravou na olympijské hry," uvedl Doktor. Český tým tvoří 129 sportovců.

Slavnostní zahájení

Uskuteční se na novém Národním stadionu s kapacitou 68 000 diváků. Ceremoniál má na starosti choreograf Dimitris Papaioannu, který připravoval zahájení olympiády v Aténách 2004.

Ázerbájdžánští pořadatelé si najali řadu lidí z organizačního výboru olympijských her v Londýně 2012 a avizují, že Evropské hry budou srovnatelné s olympiádou. Sportovci budou bydlet společně v tzv. olympijské vesnici, připraveno je pro ně i kompletní zajištění. Pouze jediný sport - rychlostní kanoistika - má sportoviště mimo Baku, a to ve 300 km vzdáleném Mingačeviru. Zcela nová sportoviště budou využívat plavci, střelci a cyklisté na BMX. Pět areálů vzniklo provizorně jen pro potřeby Evropských her.

Různé sporty – různá důležitost

Elitní atleti akci ignorují a soustřeďují se na letní světový šampionát, pro plavce bude mít status juniorského mistrovství Evropy. Naopak judisté po potvrzení konání Evropských her zrušili plánované ME a přesunuli šampionát do Baku. Své nejlepší sportovce ke Kaspickému moři vyslali i rychlostní kanoisté, střelci nebo stolní tenisti.

Z neolympijských sportů se budou na celoevropské úrovni prezentovat gymnastické disciplíny aerobic a acrobatic, bojové sporty karate a sambo, plážový fotbal a také basketbal 3x3.

O tom, že se Evropské hry uskuteční, rozhodlo sdružení evropských národních olympijských výborů v prosinci 2012 a Baku, které neprošlo do finálové trojice při volbě dějiště olympijských her 2020, bylo jediným uchazečem o pořadatelství. Dalším pořadatelem mělo být za čtyři roky Nizozemsko, ale to od úmyslu ve středu ustoupilo.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články