Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Krpálek dosáhl na stříbro na marockém turnaji série Masters

Rabat (Maroko) - Judista Lukáš Krpálek dosáhl na další velký úspěch. Po titulech mistra světa i Evropy dnes získal v Maroku stříbrnou medaili na prestižním turnaji Masters pro 16 nejlepších judistů světa v jednotlivých kategoriích. V Rabatu prohrál až ve finále s Ázerbájdžáncem Elmarem Gasimovem, který je za ním ve světovém žebříčku druhý. Krpálkovi stříbro přineslo 210 bodů do olympijské kvalifikace a má tak velkou šanci, že v Riu bude mezi nasazenými.

Judista Lukáš Krpálek
zdroj: ČTK/AP autor: Martin Gregor

"Je to sice jen stříbrná medaile, ale pro mě je obrovsky cenná. Dnes bych bral jakoukoli medaili. Ani jsem si nepředstavoval, že by to takhle dobře mohlo jít," hodnotil Krpálek. "Ve finále jsem udělal malou chybu, nechal jsem se otočit a holt jsem kvůli tomu prohrál," dodal.

Pro Krpálka to byl první velký turnaj po osmi měsících od loňského MS, jelikož ho trápily zdravotní problémy. Před měsícem si ověřoval formu na Grand Prix v Záhřebu, kde byl bronzový, ovšem v Rabatu už ukázal, že má opět špičkovou formu.

"Zatím třetí místo v Záhřebu, teď druhé místo na jednom z nejtěžších turnajů na světě, takže jsem velmi spokojen a věřím, že se to takhle bude zlepšovat směrem k mistrovstvím a hlavně k olympiádě," prohlásil Krpálek, kterému do sbírky cenných kovů po dnešku chybí už jen medaile z olympijských her. 

V 1. kole nejprve jasně porazil světovou dvanáctku a loňského soupeře z finále MS Kubánce José Armenterose na držení po pouhé minutě. Ve čtvrtfinále ho čekal mistr světa z roku 2013 Ázerbájdžánec Elchan Mammadov, s nímž se český reprezentant na turnaji potkal poprvé.

V úvodu na něm byla patrná obava z menšího vzrůstu soupeře a Mammadov zabodoval na wazari, jenže v polovině boje mu viditelně došly síly a Krpálek toho využil. Na soupeře vytvořil velký tlak, zbavil ho posledních sil, zabodoval technikou ko-soto-gake, zalehl ho a Mammadov se vzdal.

"Se mnou jsou konce zápasů vždy těžké, zvláště když mě hodí a já nemám co ztratit. Pak do toho dám vždy maximum. On fyzicky odešel, nemohl pořádně ani stát. Pro mě to bylo jen dobře," komentoval Krpálek. 

Cenná výhra ho namotivovala a v semifinále si poradil s neoblíbeným protivníkem Tomou Nikiforovem z Belgie, který ho jako jediný dokázal v loňském roce porazit na turnaji na Kubě. Tentokrát mu ale Krpálek nedal sebemenší šanci. Nejdříve získal wazari držením, chvíli poté Belgičana hodil na ipon technikou tani-otoši a zápas ukončil.

Až ve finále byl nad jeho síly Gasimov, který získal wazari a náskok už si takticky pohlídal. "Gasimov je ohromně silný, stačila malá chyba a hned mě otočil. Škoda, že to nedopadlo lépe, ale mohu být jen spokojený. Je to pro mě motivace, prohra mě zas posune dál," řekl rodák z Jihlavy.

Gasimov tak oplatil Krpálkovi porážku z finále loňského mistrovství Evropy. Ázerbájdžánec si do žebříčku připsal 700 bodů, druhý Krpálek 420. "Porazil jsem ho dvakrát na ME, ale tam jsem byl ve vrcholné formě. Teď po dlouhé pauze jsem se trochu bál nastupovat do chvatů, zatímco loni jsem dával všechny chvaty. Doufám, že forma ještě půjde nahoru a že příště zas vyhraju já," dodal.

Krpálkův úspěch je o to cennější, že na prestižním turnaji, pořádaném od roku 2010, ještě žádný Čech dosud nevyhrál ani zápas. Sám Krpálek při svých předchozích startech v letech 2010 a 2011 vždy prohrál v 1. kole.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články