Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Nové Město se chystá na SP horských kol, který bude generálkou na MS

Praha - Necelý měsíc zbývá do závodu Světového poháru horských kol v Novém Městě na Moravě, který letos během víkendu 23. a 24. května odstartuje celý seriál. Pro pořadatele, kteří se v předchozích čtyřech letech dočkali vždy velmi kladné odezvy a příznivého hodnocení, půjde o generálku na rok 2016, kdy je čeká organizace mistrovství světa. Pro jezdce bude závod představovat první velké poměření sil s těmi nejlepšími ze světové špičky.

"Je téměř jedno, zda je závod první, nebo třetí v pořadí. Jediné, co je jiné, jsou sportovní očekávání; světová špička se sejde poprvé pohromadě na jednom závodě," řekl Petr Vaněk, ředitel závodu, na němž v nejsledovanější elitní kategorii triumfoval třikrát za sebou Švýcar Nino Schurter. Na generálku před MS 2016 jsou pořadatelé připraveni. "Nedovedu si představit, že by se něco zásadně měnilo oproti tomu, jak to bude vypadat příští rok. K samotnému MS vedou postupné kroky, asi jediné, co se určitě změní, bude zázemí pro národní týmy," nastínil Vaněk.

Cítí však, že každý rok je potřeba přinést něco trošku nového. "Hlavně být k divákům v tomto ohledu vstřícní, aby zážitek byl co nejsilnější," dodal Vaněk. Po připomínkách Mezinárodní cyklistické unie UCI bylo třeba zavést oboustranné depo, vcelku velkou novinkou je i technická sekce na trati přímo proti hlavní tribuně. "Chtěli jsme tak zajistit ještě větší kontakt divákům, takže 8000 lidí bude moci vidět technickou sekci, zatímco v minulých ročnících se do lesa (na takovou pasáž) třeba nedostávali. Není nijak nebezpečná, ale technická," vysvětlil Vaněk.

Je nám líto, video expirovalo.
SP horských kol v Novém Městě bude generálkou na MS

Na Vysočinu se těší i olympijský vítěz Jaroslav Kulhavý. "Už mi to chybí. Začal jsem na Kypru a od té doby uběhla spousta času. Velký závod jsem nejel, ale potkáváme na závodech v Rakousku, Itálii... Očekávání je velké, příští týden jedu na bundesligu, kde konečně bude někdo lepší než já, nebudu jen závod kontrolovat a budu muset jet na maximum. Ukáže se má pozice, jak jsem na tom," řekl Kulhavý, jenž před týdnem vyhrál úvodní podnik Českého poháru v Teplicích.

Na severu Čech naopak přišel o start po karambolu při rozjíždění Jan Škarnitzl, jehož tvář stále "zdobí" šrám pod okem a odřená brada. Kvůli pádu skončil v nemocnici. "Vůbec netuším, co se tam stalo. Nepamatuji si žádné detaily a vůbec nic pár minut před a půl hodiny po. Čekal jsem, že mi to naskočí, ale zatím nic," popsal Škarnitzl. Bez kola byl však nuceně jen pár dnů. A nyní už vyhlíží jeden z vrcholů sezony. "Každá trať má nějaká specifika. Nedokážu říci, zda mi přímo sedí, nebo nesedí. Některé tratě jsou člověku bližší, jiné mu sedí méně. Komplexně se mi ale závod v Novém Městě moc líbí, navíc je tam skvělá atmosféra," připomněl Škarnitzl. 

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články