Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Evropská a Konferenční liga UEFA

Dostál: Zajel jsem si tréninkový rekord. Na ME je snad na co se těšit

Praha - Kvůli domácímu mistrovství Evropy v rychlostní kanoistice na začátku května v Račicích jel kajakář Josef Dostál o týden dřív na soustředění. Chce uspět, ale podobně jako jeho kolegové v reprezentaci má jasno v tom, že klíčovým letošním závodem bude MS v srpnu v Miláně. "Hlavní cíl je pro mě letos mistrovství světa, které bude zároveň kvalifikací na olympijské hry v Riu," prozradil.

Josef Dostál
zdroj: AP autor: Pavel Golovkin

Loni Dostál šokoval svět. Jako člen bronzové londýnské olympijské posádky čtyřkajaku získal s kolegy titul, což takové překvapení nebylo, ale pak byl senzačně nejrychlejší i na singlu. "To mě změnilo. Vím, že když přijdu na start, že se nemusím nikoho bát. Vím, že všichni, co jsou ve startovním poli, jsou k poražení. A že když dám do závodu všechno a budu mít dobrou formu, tak můžu soupeřit s těmi nejlepšími," vzal si z loňského roku poznatek.

Úvodní soustředění před sezonou strávil tradičně v kalifornské Chula Vistě, kde jezdil v tílku. I proto si po návratu musel dávat na teplotní výkyvy počasí pozor, aby neonemocněl. "S časovým posunem jsem se srovnal dobře, ale teplotní šok byl velký. Když jsme odlétali, bylo pětadvacet stupňů. Tady byly dva tři stupně. Ale srovnal jsem se s tím dobře, jen jak je voda víc studenější, dřív vytuhnu, musím si na to zvykat," uvedl.

Se zvykáním na domácí prostředí se zlepšovaly i Dostálovy časy v přípravě a dokonce si zajel tréninkový osobák. "Nějaké měřené úseky již proběhly na kilometru a můžu se pochlubit, že jsem si zajel tréninkový rekord, takže se snad bude na co těšit," prozradil Dostál.

Kvůli úspěchu na ME v Račicích trochu uzpůsobil trénink. Omezil objemy a vytrvalost, přidal rychlost a intenzitu. "Už jsme zajeli trochu do traťového tempa," prozradil. "Chceme se předvést co nejvíc, a to nás žene dopředu. Je super, že máme šampionát doma. A je dobře, že kromě mezinárodní konkurence je konkurence i mezi posádkami tady," uvedl.

Měl na mysli i háčka čtyřkajaku Daniela Havla, který se rovněž chystá jezdit sólozávody. A proti sobě nastoupí při prvním Světovém poháru v Duisburgu ve druhé polovině května. "Já se na to těším, protože v mezinárodní konkurenci se mi závodí líp než u nás doma," řekl Dostál.

Při Světovém poháru totiž mohou startovat v jedné disciplíně dva závodníci jedné země, zatímco na ME nebo na MS pouze jeden. Duisburg tak bude i nominací do dalších závodů. Dostál pojede singlkajak na ME na základě výsledků loňské sezony. "Na závodech doma se moc neumím vyhecovat, ale při Světovém poháru to bude jiné," těšil se.

Je nám líto, video expirovalo.
Host Sportovních zpráv: Kanoista Josef Dostál

I kouč Karel Leština by rád, aby Dostál jezdil i nadále obě disciplíny. "Už jako junior se profiloval jako singlista. Pak se dostal do kajaku, získali olympijský bronz, ale na singlu je mistr světa. To je jeho budoucnost," myslí si trenér. "Já bych na MS rád jel obě, vyjíždíme místa na olympiádu," připomněl srpnové mistrovství světa, klíčový závod roku.

Závěrečnou přípravu absolvuje jako ostatní kolegové z týmu v Račicích. A kvůli dopravě po areálu si pořídil longboard. "Začal jsem totiž hrozně lenivět, všude jsem tady jezdil autem, i třeba 500 metrů," prozradil. "Takže jsem se rozhodl, že proti tomu něco udělám a koupil jsem si tohle," ukázal na dlouhý skateboard. "Je to nejpraktičtější, na pusu jsem si ještě nedal, jezdím na tom pomalu a opatrně," dodal s úsměvem.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články