Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Cenu Laureus pro nejlepšího sportovce si odnesl Djokovič a Dibabaová

Šanghaj – Ceny Laureus pro nejlepší sportovce světa už znají svého majitele za rok 2014. "Sportovního Oscara" si odnesl vítěz tenisového Wimbledonu Srb Novak Djokovič a etiopská běžkyně Genzebe Dibabaová, která během dvou týdnů vytvořila tři světové rekordy na různých tratích. Vítěze celkem sedmi kategorií vybírá komise složená z 50 sportovních legend, kolektivem roku jsou fotbaloví mistři světa z Německa. Vyhlášen byl také návrat roku, průlom, nejlepší akční sportovec a nejlepší handicapovaný sportovec. 

Novak Djokovič po vítězství nad turnaji v Indian Wells
zdroj: AP autor: Mark J. Terrill

V žádné z šestičlenných nominací neměl český sport svého zástupce. Jako jediná se do vybrané společnosti zatím dostala tenistka Petra Kvitová za výsledky v roce 2011. Tehdy stejně jako loni Djokovič vyhrála Wimbledon i Turnaj mistryň, navíc poprvé i Fed Cup.

Spolu s Djokovičem byli v nominaci na sportovce roku britský pilot formule 1 Lewis Hamilton, portugalský fotbalista Cristiano Ronaldo, golfista Rory McIlroy ze Severního Irska, španělský šampion MotoGP Marc Márquez a francouzský tyčkař Renaud Lavillenie. Cenu Laureus Djokovič získal už v roce 2012.

S Dibabaovou, která loni v únoru postupně zaběhla halové světové rekordy na 1500 m, 3000 m a dvě míle, se o sošku ucházely koulařka Valerie Adamsová z Nového Zélandu, norská běžkyně na lyžích Marit Björgenová, slovinská lyžařka Tina Mazeová a tenistky Serena Williamsová (USA) a Li Na (Čína).

S německými fotbalisty byli v nominaci na nejlepší tým roku "kolegové" z Realu Madrid, stáj F1 Mercedes, evropský golfový výběr Ryder Cupu, mistři basketbalové NBA San Antonio Spurs a daviscupoví šampioni Švýcaři. 

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články