Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ŠKODA CUP - Česká Kamenice

Zakladatel trenérské unie Haník: Vrba a Růžička rady nepotřebují. Inspiraci ano

Praha - Třetím rokem funguje Unie profesionálních trenérů, která sdružuje elitní tuzemské kouče. Organizace už spolkla mnoho známých jmen, jež se nebojí vzájemně spolupracovat. V Tématu pro hosty Michala Dusíka rozebírali nejen její poslání zakladatelé Zdeněk Haník a Jaroslav Hřebík.

Zdeněk Haník
zdroj: ČT sport

Unii profesionálních trenérů zastřešuje Český olympijský výbor v rámci České olympijské akademie. Usiluje o systematické propojení trenérů napříč všemi sporty. Oceňuje nejúspěšnější trenéry, jako za minulý rok šéftrenéra biatlonistů Ondřeje Rybáře, ale připomíná i trenéry objevitele a legendy uvádí do své Síně slávy.

Základem je vzájemná inspirace

Myšlenka vzniku trenérské unie se zrodila v hlavě mužů na slovo vzatých. Dlouholetý volejbalový trenér v klubu i reprezentaci a metodik Zdeněk Haník se dal dohromady s tuzemskými odborníky na fotbal a hokej jako Slavomír Lener, Marian Jelínek nebo Dušan Fitzel. "Nutno dodat, že zelenou a posvěcení máme od předsedy ČOV Jiřího Kejvala a bez fotbalu a hokeje by všechno nemělo tu pravou relevanci," uvedl Haník.

"Bylo potřeba emancipovat trenérský stav, vyzvednout ho a dát mu i prestiž. Je to jedno z nejnáročnějších zaměstnání. Shora pod tlakem vedení a zezdola od hráčů. V týmových hrách jde o nejtěžší postavení. Je to zpravidla první člověk, který neúspěch odskáče. Dalším primárním motivem unie je komunikace a výměna názorů se vzájemnou inspirací," vysvětlil důvody zrodu Haník.

Unie profesionálních trenérů (UPT) poskytuje trenérům všestranný servis, například v oblasti metodiky, práva a legislativy či zdravotní a rehabilitační péče. Každý člen UPT se zavazuje dodržovat etický kodex sportovního trenéra, který stanoví standardy chování ve vztahu ke sportovci, zaměstnavateli, kolegům, rozhodčím i soupeři.

Konkrétní čísla osvětlil duchovní otec spolku Haník. "Unie spolupracuje v jednatřiceti svazech, kde jsou kontaktní osoby. S těmi probíhá pravidelný dialog. Týká se to především trenérů špičkových. V současné době je to jednaosmdesát trenérů, kteří jsou prvoligoví nebo reprezentační či v resortních centrech. Později určitě přibydou trenéři ze základen," prohlásil.

Hřebík přidal osobní pohled, který ho dal dohromady s Haníkem. "V našem sportu se projevuje česká povaha v podobě závidění úspěchu. Ne vždy samozřejmě. Na úplném začátku nám šlo o to, aby mohli komunikovat a předávat zkušenosti ti trenéři, kteří opravdu něco dokázali," řekl uznávaný fotbalový trenér.

Je nám líto, video expirovalo.
Téma pro hosty ČT sport

Haník se pustil i do hlubší analýzy. "Sport nemůže být věda, protože ta potřebuje důkazy. Ve sportu a obzvlášť v týmové hře je vše vždy jen jednou a naposledy. Z vědy však musí sportovní poznatky vycházet. Jsou trenéři, kteří toto ignorují. Dávají více důraz na instinkt, cit a vhled do hry a mají rovněž úspěchy. Jejich pohled je ale také dobrá platforma. Jde o střet akademický s lidovým pohledem," konstatoval.

Trenér a kouč

Haník polemizoval nad významem slova trenér a popisem různých druhů koučů. "Trenér je spíše učitel a kouč rád řídí a konfrontuje se s klíčovými situacemi. Je ale kouč a kouč. Jeden dokáže do hry přefiltrovat spoustu poznatků a druhý je kouč, co umí často správně charismaticky promluvit k hráčům, kteří nejsou žádní akademici. Měl by být i herec, protože vystupuje před lidmi a je tzv. na scéně. Někdo má charisma přirozeně a někdo se musí učit."


Hřebík připojil další charakteristiku role trenéra a kouče: "Je to vojevůdce, který má mít strategii. Tu můžete převzít z každého sportu. Volejbal je bezkontaktní sport, ale s fotbalem v něm najdeme spoustu podobností," upozornil.

Další odnoží UPT je vědecko-metodická komise. "Vydáváme vlastní olympijskou edici s vědeckými publikacemi. Další součástí jsou i semináře a kongresy se zahraniční účastí, kde bychom chtěli trenérskému cechu dávat a vytvářet produkci," řekl Haník a dodal: "Vrba, Růžička a Hadamczik rady nepotřebují. Ti jsou v situaci, kdy mají do hry předat to nejlepší. Jde o vyvolání hladu u trenérů profesionálních i začínajících. Trenérská práce se jim musí stát vášní. V sekci vědecko-metodické chceme vášeň v některých trenérech zažehnout."

Zdroj
ČT sport, olympic.cz

Hlavní zprávy

Nejčtenější články