Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Svoboda po dlouhé nucené pauze načne sezonu v USA

Praha - Na startu Světového poháru moderních pětibojařů v americké Sarasotě se v příštím týdnu objeví i olympijský vítěz David Svoboda. Bude to pro něj první individuální závod po více než roce a půl.

David Svoboda
zdroj: ISIFA

Devětadvacetiletý Svoboda měl dlouhodobé potíže se zády a s nohou. Po triumfu na olympiádě v Londýně zvládl v roce 2013 dva závody a 1. června finále světového poháru, což byl dosud jeho poslední individuální start. Na konci minulé sezony absolvoval na mistrovství světa štafetu dvojic, v níž skončili s Janem Kufem čtvrtí.

"Teď už trénuje skoro bez omezení téměř na úrovni, na jakou byl zvyklý před dvěma lety," uvedl reprezentační trenér Jakub Kučera.

První závod jako test

Čeští moderní pětibojaři tak vstoupí do sezony, v níž začíná kvalifikace na olympijské hry v Riu de Janeiro, v nejsilnějším složení. Svobodu doplní v Sarasotě bronzový medailista z MS Kuf i evropský šampion Ondřej Polívka.

Sport
zdroj: ČT4

"Už je čas, aby se do závodního rytmu začali zase vracet, i když nejsou ještě úplně špičkově připravení. Ale to by v únoru naopak bylo chybou. Do hlavních vrcholů je pořád ještě daleko, na první svěťák letíme spíš proto, abychom získali další informace pro trénink," řekl Kučera.

Polívka sice po vleklých problémech s lýtkovou kostí získal loni na mistrovství Evropy bronz s družstvem, nicméně následně ho zastavily potíže s kotníkem a přetíženou šlachou. "Těším se na závody po dlouhé době. Jen trénovat mě nebavilo, ale taky chci trénink zúročit. Jedu na světový pohár s tím, že už to má smysl, takže bych chtěl i nějaký výsledek odpovídající situaci," řekl Polívka.

Špona v oku narušila přípravu

Za zraněnou dvojici loni úspěšně zaskočil Kuf. Ani bronzovému medailistovi z MS se však v přípravě nevyhnuly zdravotní problémy. Při volném šermu v Paříži se mu doprostřed zornice zapíchla malá kovová špona.

zdroj: ČTK

"Bylo to trochu drama, celou noc jsme tam na specializované oční klinice řešili to, aby ji z oka vyndali. Povedlo se, ale pro Honzu to znamenalo deset dní klidového režimu. Nesměl do vody, musel brát lokální antibiotika přímo do oka, do kterého se nic nesmělo dostat," líčil Kučera. "Takové zranění jsem ještě neviděl. Honzu neovlivní pro sezonu, ale na některé dílčí výkony na prvním svěťáku vliv mít může."

Do Ria cesta trnitá

Český tým odletí do USA v pondělí bez žen, které začnou sezonu v březnu v Káhiře. Vrcholem roku budou finále světového poháru, mistrovství světa a mistrovství Evropy, jež jsou zároveň kvalifikačními závody pro olympijské hry 2016. Účast v Riu si zajistí například vítěz finále SP či osm nejlepších z evropského šampionátu v redukovaném pořadí.

"Kvalifikační strategie našeho týmu bude zaměřená především na umístění na světovém žebříčku. Ten zohledňuje lépe dlouhodobou výkonnost a na tu se dá sázet trochu víc než na jednorázový závod. Upínat se k jedné soutěži by bylo zatím zbytečné, zvlášť když je tak daleko do olympiády," řekl Kučera.

Z každé země mohou na OH startovat maximálně dva v každé kategorii. "Pokud by se někdo kvalifikoval přímo, ještě to neznamená, že v Riu bude startovat. Náš mužský tým je velmi silný a do Ria pojedou ti, kteří splní kritéria mezinárodní federace a budou mít největší šanci na úspěch," uvedl kouč.

Nejdůležitější závody české reprezentace:

Světový pohár:

18.–23. února Sarasota,

19.–23. března Káhira,

9.–13. dubna Řím,

30. dubna – 4. května Kecskemét,

12.–14. června finále Minsk.

Mistrovství světa :

28. června – 6. července Berlín.

Mistrovství Evropy :

17.–23. srpna Bath.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články