Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Trenér Bambula po šampionátu: Bude potřeba generační změna

Tábor - Páté místo, které ve svém závodě vyjela Kateřina Nash, zůstalo nejlepším českým výsledkem domácího šampionátu. Trenér Stanislav Bambula po mistrovství, ze kterého si jeho svěřenci poprvé od roku 2012 neodváží medaili, prohlásil, že reprezentaci čeká výměna generací.

Přes neúčast obhájce zlata a trojnásobného světového šampiona Zdeňka Štybara, který už je však profesně silničářem, se tentokrát alespoň jedna medailová radost vyhlížela a tak trochu očekávala. "Chtěli jsme medaili, měli jsme tam obrovskou šanci u té Katky, ale nepovedlo se," řekl Bambula. Připustil, že výsledky jsou do jisté míry odrazem stavu českého cyklokrosu. "Bude to přechod generací a bude to stát nějakou práci. A když se člověk podívá na juniorskou kategorii, tak nás jí čeká asi hodně," připomněl Bambula.

Který z výsledků mimo pódium byl nakonec nejcennější, nedokázal kouč rozsoudit. Nash byla pátá mezi ženami, Jakub Skála sedmý ve třiadvacítce, vynikající závod odjel Michael Boroš v elitní kategorii, kde sahal po umístění v desítce, nakonec obsadil 13. místo.

  • "Těžko to porovnávat. Každá kategorie má své a povrch trati byl dost složitý. Dost to klouzalo, bylo dost bahna, takže každý se na tom vyřádil. Samozřejmě jsme chtěli medaili, ale také musíme být realisté. Škoda 'Boryho', ten si zasloužil trošku víc. Desítka by mu slušela. Výkon od něho byl ale super, pral se tam s hvězdami, jako je Nys a další, takže s výkonem určitě spokojenost," ocenil Bambula.

Právě v Borošovi a Tomáši Paprstkovi vidí možné nástupce třicátníků Martina Bíny s Radomírem Šimůnkem mladším. Sotva lze spoléhat na to, že situaci bude někdy opět zachraňovat Štybar. "Z té loňské třiadvacítky přestupovali (mezi elitu) vlastně tři: Boroš, Paprstka a Lasák. To je nová generace pro elitu a dnes to potvrdili. Kdo viděl poslední závod světového poháru, ti dva tam byli dobře," připomněl Bambula umístění Boroše s Paprstkou v Hoogerheide, kde se oba vešli mezi 25 nejlepších.

Jak dlouho ještě vydrží jezdit Nash, to se sedmatřicetiletou závodnicí trenér neprobíral. Kdy opět dosáhne český cyklokros na zlato mezi elitou, netuší. "To nedokážu určit. Ale té generační výměně se nevyhne nikdo, tak to prostě je," uzavřel Bambula.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články