Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
World Athletics Continental Tour Gold 2024

Zpřísňují se tresty za doping, budou však variabilní

Praha – Boj proti dopingu neustále sílí a snaží se držet krok s vynalézavostí dopujících. Pomoci má i nový kodex, který vydala Světová antidopingová agentura WADA. Má být základním a celosvětovým dokumentem, na kterém je založen světový antidopingový program ve sportu. Od prvního ledna se v něm objevuje řada nových bodů, které obsahují například významné zpřísnění trestů za doping, ale i jejich vetší variabilitu, prozradil Jan Chlumský z antidopingového výboru České republiky. Zároveň připustil, že změny v Kreuzigerově pasu jsou velké a v krátkém rozmezí.

Ilustrační foto

"Kromě kodexu byly schváleny i mezinárodní standardy, které upravují, kromě seznamu zakázaných látek, konkrétní oblasti boje proti dopingu. Kodex má několik nových bodů, například dva v definici dopingu. Vedle nálezu dopingu v moči je to zakázané spolčování a výroba, obchodování a nabízení či podněcování k dopingu," vysvětlil Chlumský.

Podstatná je změna v sankcích, které provinivší se sportovce a týmové činovníky postihnou. "Základní bude místo nynějších dvou let čtyřletá, ale jsou tam větší možnosti do plusu i minusu sankci měnit," říká Chlumský a dodává že rozhodovat bude druh dopingu i míra zavinění.

Sportovec tak za lehčí formu dopingu nebo omyl v jeho užití může dostat i nižší trest, než jaký ho čeká za současných podmínek. "Důkazní břemeno je na straně sportovce, on musí dodat například věrohodné lékařské zprávy, které dokáží, že doping byl omylem v léčbě nebo opomenutím, protože nedodal terapeutickou výjimku," dodal Chlumský.

Je nám líto, video expirovalo.
Host SZ: Jan Chlumský z Antidopingového výboru ČR

Účelem antidopingového kodexu a antidopingového programu, který jej podporuje, je:

- chránit základní právo sportovců na účast ve sportu bez dopingu, propagovat zdraví, spravedlnost a rovnoprávnost pro všechny sportovce,

- zajistit harmonizaci, koordinaci a efektivitu mezinárodních i národních antidopingových programů s ohledem na kontrolu a prevenci dopingu.

Světový antidopingový kodex 2015 byl předložen Nadační radě Světové antidopingové agentury v Johannesburgu a odsouhlasen včetně dodatků. Antidopingový kodex nabývá účinnosti 1. ledna 2015.

V Kreuzigerově pasu jsou velké změny v krátkém rozmezí

Chlumský připustil, že křivky v biologickém pasu cyklisty Romana Kreuzigera obsahují poměrně velké výkyvy. Především s ohledem na to, v jak krátkém časovém období k nim docházelo. Nechce ale spekulovat, čím mohly být způsobeny, a předpovídat, jak celá kauza skončí. Kreuziger v uplynulých dnech zveřejnil celou řadu dokumentů, které s jeho případem podezření z dopingu souvisejí.

Ve snaze očistit své jméno nechal nahlédnout i do svého biologického pasu, aby potvrdil svá slova o tom, že hodnoty hemoglobinu a retikulocytů (vývojové stadium červených krvinek) nikdy nepřekročily vytyčené hranice. Tudíž že nařčení ze strany Mezinárodní cyklistické federace UCI jsou lichá. Chlumský ale nepřímo naznačil, že obavy ze strany UCI jsou do jisté míry pochopitelné. "Jsou tam určité velké změny v rozmezí několika dnů a týdnů," řekl Chlumský.

Lidský organismus - jako každý jiný - podléhá různým vlivům. Teď jde jen o to, zda ty výkyvy jsou legální a farmakologicky vysvětlitelné, nebo zda k nim došlo po ilegálním zásahu," konstatoval Chlumský. Kreuziger na svou obranu rovněž připustil, že přes deset let trpí nemocí štítné žlázy a pobírá substitutivní hormonální terapii, přičemž dávky jsou postupně zvyšovány a mají určitý vliv na krvetvorbu. O všem ale UCI po celou dobu dobře ví.

Jaký bude konečný ortel CAS, u níž UCI odvolání kvůli biologickému pasu dosud nikdy neprohrála - ale pokaždé kvůli překročeným hodnotám - nedokáže Chlumský odhadnout. "Narazí na sebe dva expertní názory na té nejvyšší odborné úrovni. Těžko to předpovídat, jde o velmi komplexní a složitou věc. Jde o to, zda lze, nebo nelze normální cyklistikou a tréninkem dojít k takovýmto výkyvům. Přejme si jen, aby bylo rozhodnuto co nejdříve, ale přitom správně a spravedlivě," uzavřel Chlumský. 

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články