Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golfista roku

Kosovo se přiblížilo účasti na olympiádě, Srbové bijí na poplach

Lausanne (Švýcarsko) - Výkonný výbor Mezinárodního olympijského výboru (MOV) provizorně uznal Kosovo a doporučil, aby jeho olympijskému výboru bylo uděleno uznání v plné míře na prosincovém zasedání MOV v Monaku. Jednalo by se o první zemi, kterou by MOV uznala dříve, než se stala členem OSN. Hlasitě se bouří Srbsko, které Kosovo stále považuje za své území.

Kosovo je bývalou srbskou provincií, jež vyhlásilo v roce 2008 nezávislost. Srbsko však odmítlo odtržení Kosova vzít na vědomí a nadále ho považuje za své území. Proti přijetí do MOV ještě před dnešním rozhodnutím protestovalo a argumentovalo tím, že Kosovo dosud není ani členem Organizace spojených národů.

"Byl by to precedens, který by neměl v moderní historii obdoby. Žádný národní olympijský výbor nebyl přijat do MOV předtím, než se daná země stala členem OSN," uvedli představitelé Srbského olympijského výboru. Pokud by MOV Kosovo uznal, mohli by se kosovští sportovci představit pod vlajkou samostatného státu na Olympijských hrách v Riu de Janeiro 2016. 

V současnosti je v Mezinárodním olympijském výboru 204 národních federací, mezi nimiž je kromě států i několik teritorií. MOV odůvodnil uznání Kosova tím, že splnilo podmínky uvedené v Olympijské chartě. Kromě technických a sportovních záležitostí je nutné, aby se jednalo o "nezávislý stát, který je uznán mezinárodní komunitou". MOV připomíná, že samostatnou existenci Kosova akceptovalo 108 ze 193 členských zemí OSN včetně Česka. 

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články