Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Evropská a Konferenční liga UEFA

Desetinová favoritka Orphee... a ti druzí

Praha – Dvaadvacet koní se zítra pustí na trať 124. Velké pardubické. Jasnou favoritkou je dvojnásobná královna Orphee des Blins, kterou bookmakeři nabízejí v kurzu 1,6:1. Po jejím galapředstavení v minulých dvou ročnících se nedá pochybovat, že by to mělo být jinak. Největším konkurentem Orphee, alespoň podle kurzů, bude Tiumen. V jeho sedle nebude nikdo jiný než osminásobný král Velké Josef Váňa. Přímý přenos dostihového odpoledne sledujte v neděli na ČT sport nebo na našem webu od 11:00.

zdroj: ČT24

Kvality Orphee des Blins jsou nesporné. Styl, jakým v posledních dvou letech demoluje soupeře, je nevídaný. Zdravotní potíže z jara jsou zapomenuty a Orphee se může zapsat do kroniky Velké pardubické jako první klisna, která ji vyhrála třikrát v řadě. "Má především dva soupeře: jeden se jmenuje smůla a druhý zranění. Pokud se nám vyhnou, jsem zvědav, co si na klisnu nachystají ostatní soupeři, ale já věřím, že máme na to, aby se s nimi i letos vypořádala tak jako v minulých letech," svěřil její trenér Grzegorz Witold Wroblewski serveru Dostihový svět. Vítězná dvojice se nemění, takže dvanáctiletou Orphee povede i letos Jan Faltejsek.

O návrat "králů" se znovu pokusí nezdolná dvojice Tiumen - Josef Váňa (5:1), druzí favorité dostihu. Třináctiletý Tiumen, nejstarší kůň v poli, s letos dvaašedesátiletým Váňou vyhráli Velkou třikrát. Loni avizované loučení skončilo smolně na poslední překážce, takže Tiumen proběhl cílem sám a Váňa si prošel cílovou rovinku po svých. Tiumen je sice za zenitem, podceňovat se ho rozhodně nedá. V počátečních fázích dostihu sice mladším koním nestíhá, na konci ale vyrukuje s drtivým finišem, což dokázal i při letošních dvou startech.

Sport
zdroj: ČT4

Do ranku největších konkurentů Orphee patří i další dva Váňovi svěřenci – sedmiletý Zarif a osmiletý Soros. Právě ryzák Zarif (Marek Stromský, 10:1) v září pořádně prohnal Orhee a přinutil ji v cílové rovině po dlouhé době bojovat. Sorose (15:1) povede Josef Váňa mladší a sám trenér uznává, že má nejlepšího koně. Někdejší vítěz Polského derby má skvělou rovinovou třídu, a pokud se mu podaří přeskákat všechny překážky, v cílové rovině může ukázat velké věci.

Po čtvrté se o úspěch pokusí desetiletý hnědák Trezor (Ondřej Velek, 10:1). Svou vládu kvalifikačním dostihům nedokázal ještě nikdy přetavit v úspěch ve Velké. Loni dokonce skončil po pádu na Havlově skoku na operačním stole se zlomenou kůstkou v noze. Letos se měl soustředit na starty v zahraničí, ale po zdravotních problémech se znovu vrátil do Pardubic a majitel ho v srpnu dohlásil do Velké pardubické.

Sport
zdroj: ČT4

Do elitní skupiny bezpochyby patří i Nikas (13:1), loni druhý. Devítiletého hnědáka povede Dušan Andrés, pro kterého to bude jubilejní 20. Velká. Letos vyhrál květnovou kvalifikaci a vzhledem k tomu, že nejlepší výkony podává na podzim, neměl by mezi nejlepšími chybět. Promluvit do předních příček může i Kasim (Marcel Novák, 22:1). Devítiletý hnědák si Velkou zkusil poprvé loni a hned z toho bylo čtvrté místo. K elitě českých krosařů už několik let patří Klaus (Jaroslav Myška, 18:1) trénovaný Čestmírem Olehlou. Ten ale upozorňuje, že by mu nemusela rychlá dráha, která se v neděli očekává, sedět. Ze závětří bude útočit i osmiletý Peintre Abstrait (Lukáš Matuský, 20:1). Ryzák irského původu je podle trenéra Radka Holčáka v životní formě. "V posledních dvou letech jsme všechno podřídili úspěchu ve Velké. Ambicí je zopakovat minimálně loňské páté místo nebo ho vylepšit. Rozhodně se nechceme jen zúčastnit," odhalil plány svého svěřence pro Galopp Reporter Holčák.

Kurzy pod 50:1 má ještě devítiletá klisna Zulejka (25:1), kterou povede dvojnásobný vítěz Velké Josef Bartoš, druhý Olehlův svěřenec na startu Pareto (Thomas Boyer, 30:1) a Gauner Danon (Jan Kratochvíl, 40:1), který letos dokázal porazit Tiumena a Sorose. Překvapit může iAl Jaz (Josef Sovka, 44:1).

Velká pardubická
zdroj: ČTK autor: Mlejnková Alexandra

Otázkou zůstávají kvality jediného účastníka z Britských ostrovů – devítiletého valacha Lambro (Mark Grant, 77:1). Jeho trenér Charlie Mann se sice do Pardubic vrací pravidelně, ale na své vítězství v roce 1995 stále nedokázal navázat. Lambro se do Velké kvalifikoval jen 15 hodin před vypršením termínu, dostih delší něž pět kilometrů nikdy neběžel a projevit se může i únava z dlouhé cesty a nezkušenost žokeje s pardubickou dráhou.

Mezi největší outsidery patří teprve šestiletý Moula (Petr Tůma, 50:1), zkušený Universe of Gracie (Jiří Kousek, 60:1), Amaragon (Martin Liška, 100:1), Sherardo (Michal Kubík, 100:1), slovenský Cardam v sedle s trenérem a vítězem Velké z roku 1992 Jaroslavem Brečkou (111:1), veterán Rubín (Martina Růžičková, 121:1), nadějná, ale dosud nezvítězivší Sisi Merble (Jakub Kocman, 125:1) a polokrevný bělouš Ter Mill (Michal Köhl, 125:1).

Je nám líto, video expirovalo.
Váňa s předstihem dorazil do Pardubic, trať si zatím neprošel

Hlavní zprávy

Nejčtenější články