Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Evropská a Konferenční liga UEFA

Na Pardubickou se chystá 22 koní, Váňa pojede s patnáctkou

Praha - Dvaadvacet koní by se mělo objevit příští neděli na startu 124. Velké pardubické s Českou pojišťovnou. Chybět nebude ani osminásobný vítěz slavného dostihu žokej Josef Váňa s Tiumenem, kterému olympijští vítězové Eva Samková a David Svoboda vylosovali patnáctku. Jako první přiřkli startovní číslo největší favoritce a vítězce uplynulých dvou ročníků Orphee des Blins, která má dvanáctku.

David Svoboda, Josef Váňa a Eva Samková při losování
zdroj: ČTK autor: Michal Krumphanzl

Váňa si na startovní číslo musel počkat až do konce losování a vlastně ho ani nedostal. Samková vytáhla z poháru jméno Tiumena, ale pětibojař Svoboda už ve svém žádné číslo neměl, což demonstroval otočením nádoby dnem vzhůru. Jelikož byl Tiumen posledním vylosovaným, bylo jasné, že pojede s patnáctkou. "Já jsem chtěl sedmičku, ale když ji nemám, tak nevadí, vyhraji s patnáctkou," smál se Váňa po losování v pražském hotelu Paříž.

"Čísla neřeším, vyhráli jsme s jednadvacítkou, se sedmičkou, vyhráli jsme s trojkou. Těžko mluvit o číslech, protože si každý udělá, co chce. Start bych neviděl jako problém," doplnil Váňa. Váňa oslaví krátce po Velké pardubické už dvaašedesátiny a nejspíš pojede slavnou steeplechase na 6 900 metrů skutečně naposledy. Věří, že má šanci vyhrát počtvrté s Tiumenem a celkově podeváté.

Je nám líto, video expirovalo.
Váňa podstupuje před Pardubickou tvrdý trénink

"Šance vyhrát je pro každého, protože každý s tím do dostihu jde. Někdo má šance větší a někdo menší. Pravda je ta, že musíš mít štěstí, a pokud ho budeme mít, tak proč ne?" řekl Váňa. Při losování možná symbolicky jako první vytáhla snowboardcrossařka Samková, která jezdí na koních, Orphee des Blins s žokejem Janem Faltejskem. Pak se napjatě čekalo na Tiumena. "Jsem tam vůbec?" ptal se uprostřed losování v legraci Váňa.

Mezitím získal devatenáctku Soros, na kterém pojede Váňův syn Josef. "To je šťastné číslo," ujišťoval pětibojař Svoboda Váňu mladšího. "Ta je dobrá," řekl žokej. Když Samková vylosovala koně jménem Klaus, ohlásila v narážce na bývalého českého prezidenta jméno Václav a hlasitě se rozesmála. Nakonec vytáhla Tiumena, ke kterému neměl Svoboda číslo, protože jednou odložil dvě najednou.

Do Velké pardubické bylo přihlášeno 41 koní, ale jako startujících jich bylo oznámeno 22 a k nim byli nahlášeni jezdci. "Jsou mezi nimi všichni favorité," shodli se Váňa starší i dvojnásobný vítěz dostihu Josef Bartoš. Jediným ostrovním sokem bude Lambro, který splnil podmínky kvalifikace až 15,5 hodiny před losováním.

Startovní listina 124. Velké pardubické České pojišťovny (steeplechase, 6 900 m, doatec 5 milionů korun):

1. Klaus (ž. Myška, majitel Dr.Charvát), 2. Amaragon (Liška, Maxa-Nýznerov), 3. Ter Mill (ž. Köhl, DC Malá Morávka), 4. Sherardo (Kubík, www.fotokisza.com), 5. Universe of Gracie (ž. Kousek, BORS Břeclav a.s.), 6. Rubín (Růžičková, Orling), 7. Gauner Danon (Kratochvíl, Meridian), 8. Trezor (Velek, Epicos), 9. Kasim (ž. Novák, Stáj Kejzlar), 10. Cardam (ž. Brečka, MPL Racing), 11. Nikas (ž. Andrés, Castor), 12. Orphee des Blins (ž. Faltejsek, DC Pegas), 13. Lambro (Grant, Put It To The Vote Partnership), 14. Pareto (ž. Boyer, Wrbna Racing), 15. Tiumen (ž. Váňa st., Köi Dent), 16. Moula (Tůma, Iron Ladies Ostrava), 17. Zulejka (ž. Bartoš, Luka-Vedra), 18. Peintre Abstrait (ž. Matuský, Elektromontáže Mička), 19. Soros (ž. Váňa ml., Joly), 20. Sisi Merble (Kocman, www.trdelnik.com-Luka), 21. Zarif (ž. Stromský, Köi Dent), 22. Al Jaz (ž. Sovka, Quartis-Zámecký Vrch).

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články