Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Evropská a Konferenční liga UEFA

Nosková útočila na zlato, nakonec dojela mezi juniorkami čtvrtá

Ponferrada (Španělsko) – O dosavadní nejlepší český výsledek na probíhajícím mistrovství světa v cyklistice se postarala Nikola Nosková. Sedmnáctiletá Češka v kategorii juniorek obsadila čtvrtou příčku, přičemž v závěrečném spurtu útočila dokonce na medaile. Z vítězství se radovala Dánka Amalie Dideriksenová, která tak obhájila loňský titul z Florencie. Mezi muži do 23 let slavit zlato Nor Sven Erik Byström.

Je nám líto, video expirovalo.
Nosková byla mezi juniorkami na MS čtvrtá

Sedmnáctiletá Nosková v červnu dosáhla ve Slavkově u Brna mezi juniorkami na český republikový double z časovky i silničního závodu, v srpnu pak na olympijských hrách mládeže v Číně získala zlato a stříbro. V Ponferradě zkusila ve finiši zaútočit, dlouho jela na špici, ale nakonec zůstala těsně pod stupni vítězů.

"Před startem bych to brala všema deseti. Měla jsem za cíl dojet v první skupince. Když jsem viděla, že nás je v ní kolem pětadvaceti, říkala jsem si, že by bylo fajn skončit ve dvacítce, abych z té skupinky nepřijela poslední. Dopadlo to daleko lépe, než jsem čekala a jsem hrozně spokojená. Je to největší úspěch mojí dosavadní kariéry," uvedla Nosková pro svazový web po své premiéře na MS.

První byla jen chvíli

"Doufám, že příští rok bych na tu bednu mohla útočit znovu, protože jsem v juniorkách prvním rokem. Nikdy jsem tak velký závod nejela, na mistrovství Evropy jsem nebyla, proto jsem strašně šťastná," dodala Nosková, byť ji mrzelo, že o cenný kov těsně přišla. "V jednu chvíli jsem byla první, ale pak mě tři holky předjely. Zkusila jsem to ještě objet zleva, ale na pásce z toho bylo čtvrté místo. Bohužel."

Dideriksenová, jíž vyšel spurt po téměř 73 kilometrech nejlépe, zářila štěstím. "Tohle jsem nečekala, mám hroznou radost," uvedla Dánka, která je teprve třetí juniorkou po Britkách Nicole Cookeové (2000 a 2001) a Lucy Garnerové (2011 a 2012), jíž se podařilo vyhrát dvakrát.

"Tušila jsem, že hodně mých rivalek si na mě bude dávat pozor kvůli minulému MS. Byl to oproti loňsku hodně odlišný závod a každý o mně věděl. O to úžasnější je, že jsem získala další zlato," prohlásila Dideriksenová.

Můžum kralovali "norští vikingové"

Závod mužů do 23 let na 182 km vyšel nejlépe Norům, kteří se hned tři vmáčkli do první pětice. Byströmovi se povedl útok v posledním stoupání. Do cíle dojel v klidu s rukama nad hlavou před zbytkem pole. Druhý finišoval Australan Caleb Ewan a třetí další Nor Kristoffer Skjerping.

Byström získal v této kategorii první zlato pro svou zemi od roku 1997. "Bylo to neuvěřitelné. Po celou dobu jsem se cítil opravdu dobře a od začátku závodu se mi docela snadno dařilo pošetřit nohy na závěr. V pravý čas jsem pak sáhl ke správnému tahu," radoval se Byström.

Mistrovství světa v silniční cyklistice v Ponferradě (Španělsko):

Silniční závod: Juniorky (72,8 km): 1. Dideriksenová (Dán.) 2:02:59, 2. Bertizzolová (It.), 3. Skalniaková (Pol.), 4. Nosková všechny stejný čas, ...32. Zdráhalová (obě ČR) -15.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články