Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Sosenka si chce vzít zpátky svůj rekord v hodinovce

Praha - Ondřej Sosenka chce zpět dobýt rekord v hodinovce, který mu ještě donedávna patřil (49,700 km). Nyní osmatřicetiletý český jezdec oznámil, že se na jaře příštího roku pokusí překonat Jense Voigta - právě ten před týdnem vymazal z tabulek Sosenkův rekordní zápis výkonem 51,115 kilometru. Zatím ale ještě nemá jasno, na jaké dráze se o rekord pokusí.

Je nám líto, video expirovalo.
Ondřej Sosenka chce zaútočit na rekord v hodinovce

"Je dobře, že odstartoval novou éru hodinovky, ale při vší úctě k němu, čekal jsem lepší výkon. Ten jeho výkon je na hranici mých schopností, rád bych si vzal rekord zpět," prohlásil Sosenka. "Těch současných 51,115 km je poměrně snadno dostupný rekord," domnívá se Sosenka. Zároveň však připouští, že bude záležet i na tom, kdy a jak do vývoje rekordu v hodinovce promluví hvězdy profipelotonu jako Bradley Wiggins nebo Fabian Cancellara.

Oba po úpravě pravidel již avizovali svou touhu po rekordu a patří mezi velikány v boji proti chronometru na silnici. "Těm se rovnat nemůžu," připustil Sosenka. "Jde o to, abychom se o to pokusili co nejdříve. Asi na konci jara, ale rozhodně před Tour, pak na řadu přijdou hvězdy, které pravděpodobně můžou znamenat velký oříšek k překonání," doplnil Sosenka.

  • "Když nemám dva dny zátěž, tak se o mě pokouší infarkt. Ta zátěž je sice s proficyklistou nesrovnatelná, ale mám prostor i chuť trénovat. A mám uložené všechny testy z před minulého pokusu; podle výsledků se buď svého snu vzdám, nebo se budu snažit dál," uvedl Sosenka.

O výběru dráhy zatím nemá zcela jasno, jasné je jen to, že nezvolí švýcarský Grenchen, kde uspěl Voigt a o němž uvažuje i Cancellara. "Ve hře je Portugalsko, mám také doporučenou dráhu v Coloradu, která je nová, dřevěná, asi se to tam vydáme minimálně zkusit. Nejlépe se mi ale jeví Portugalsko, tam není žádný časový posun," podotkl Sosenka.

Sám věří, že by mohl dosáhnout na výkon mezi 52 až 53 kilometry, tedy metu, s níž kalkuloval i Voigt, u něhož byl přesvědčený, že rekord získá. "Podle toho, jaké mám srovnání z tréninků, bych na té hranici mohl jet. Ale možná tomu udělá přítrž Wiggins, který je schopen jet 55, možná i 56 kilometrů," tipuje Sosenka.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články