Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Contador po dvou letech opět vyhrál Vueltu

Santiago de Compostela - Španělský cyklista Alberto Contador vyhrál potřetí v kariéře Vueltu. Vedení v závodě, který opanoval už v letech 2008 a 2012, udržel i v závěrečné časovce na 9,7 km, jíž vyhrál Ital Adriano Malori. Druhé místo v konečném pořadí obsadil Brit Chris Froome před dalším Španělem Alejandrem Valverdem.

Alberto Contador v cíli Vuelty
zdroj: ČTK/AP

Jednatřicetiletý lídr stáje Tinkoff-Saxo přitom o start na Vueltě málem přišel poté, co si před dvěma měsíci při Tour de France zlomil holeň. Nakonec se ale stihl uzdravit včas a soupeřům v kopcích nedal šanci. Contador vstupoval do poslední etapy s náskokem 1:37 minuty před Froomem a bylo jasné, že jen nečekané události by ho mohly o titul připravit.

Froome, jenž rovněž z Tour odstoupil poté, co si při pádech zlomil zápěstí, dnes sice na deštěm zmáčené trati v Santiagu de Compostela téměř půl minuty stáhl, v konečném pořadí ale na Contadora ztratil 1:10 minuty. Valverde zaostal o 1:50.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih 21. etapy Vuelty

Contador tak rozšířil sbírku titulů z podniků Grand Tour na šest. Vedle tří trofejí z Vuelty vyhrál v roce 2008 Giro d'Italia, v letech 2007 a 2009 opanoval Tour de France. O třetí titul z francouzského závodu z roku 2010 kvůli dopingu přišel.

Zelený trikot pro nejlepšího spurtéra získal Němec John Degenkolb, který vyhrál čtyři etapy. Nejlepším vrchařem se stal Španěl Luis León Sánchez.

Alberto Contador

V souvislosti s dopingem se Contadorovo jméno poprvé objevilo v kauze kolem lékaře Eufemiana Fuentese, Mezinárodní cyklistická unie UCI ho ale tohoto podezření zbavila; při svém třetím vítězství na Tour de France měl v roce 2010 pozitivní nález na clenbuterol, přítomnost miniaturního množství anabolika ve svém vzorku Contador vysvětloval požitím kontaminovaného masa. Po dlouhých tahanicích byl nakonec v únoru 2012 potrestán dvouletým zákazem startu se zpětnou platností a přišel o tituly z Tour 2010 i Gira 2011.

Krátce po návratu do pelotonu podruhé ovládl Vueltu. Na červencové Tour de France měl těžký pád, při němž utrpěl frakturu holenní kosti. Z Tour musel odstoupit, kvůli zranění původně neměl vůbec startovat ani na Vueltě.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články