Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golf Time

Krpálek: Nejdřív na mě v Rusku bučeli, ve finále už mi drželi palce

Praha – Cesta za historicky prvním českým zlatem z judistického mistrovství světa nebyla snadná. Lukáš Krpálek už v semifinále narazil na Rusa Tagira Chajbulajeva, domácího favorita, jehož hnala za vítězstvím celá hala a jehož do té doby nedokázal porazit. Přesto nakonec Krpálek všechny nástrahy překonal a ke dvěma bronzům přidal i kov nejcennější.

Judista Lukáš Krpálek
zdroj: ČTK/AP autor: Martin Gregor

"Turnaj byl pro mě hodně těžký, protože jsem byl nasazený jako světová jednička. Nebylo jednoduché tomu vzdorovat. Věděl jsem, že každý mě bude chtít porazit, protože nikdo nemá co ztratit, jen já. Takže ta role pro mě nebyla úplně jednoduchá," líčí Krpálek.

V semifinále český judista narazil na mistra světa z roku 2011 Tagira Chajbulajeva, který Krpálka vyřadil na olympijském turnaji v Londýně. "Vyřadil mě tenkrát hned ve druhém kole. Na tento zápas jsem vzpomínal hodně dlouho, protože jsem celou dobu vedl a prohrál jsem až 41 vteřin před koncem. Bylo to pro mě hodně bolestivé, takže jsem rád, že jsem mu to teď vrátil za olympiádu a všechny prohry, které mi nadělil," radoval se Krpálek.

Celá hala chtěla, aby vyhrál Chajbulajev

Ruského judistu přitom hnalo za vítězstvím domácí publikum v Čeljabinsku a Krpálka strašila i negativní bilance 0:3 ze zápasů s Chajbulajevem. "Chtěl jsem ho konečně porazit a to, že on byl doma, mě motivovalo ještě více," vypráví.

"Byl to nejtěžší zápas na celém mistrovství světa. Chajbulajev byl na domácí půdě, celá hala chtěla, aby vyhrál on. Nebylo jednoduché se prát pod tímhle tlakem. Nicméně věděl jsem, že nemám co ztratit, že můžu jen získat," odporuje trochu Krpálek svým předchozím slovům. "Když skončil zápas, celá hala byla naštvaná, protože to byla poslední naděje na zlato pro Rusko. Letos nezískali titul mistra světa ani v jediné váze," popisuje čerstvý mistr světa.

"Když jsem odcházel ze zápasu, tak někteří diváci bučeli, což samozřejmě chápu. Doma by to bylo to samé. Byl to nesmírně vyrovnaný zápas, který jsem nakonec vyhrál já. Diváci ale samozřejmě chtěli, aby vyhrál můj soupeř, takže se nedivím, že bučeli," dodává.

"Nicméně když jsem nastoupil do finálového zápasu, tak už potom všichni fandili mně. Všichni Rusové, kteří fandili Chajbulajevovi, nyní přáli mně a chtěli, ať zlato zůstane v Evropě," myslí si Krpálek. "Chovali se ke mně velmi hezky a doufám, že se tam ještě někdy vrátím," dodal.

Kubánce jsem ve finále nečekal

Ve finále narazil Krpálek na Kubánce Josého Armenterose, který ale nepatřil k největším favoritům turnaje. "Úplně neznámý není. V roce 2010 byl juniorským mistrem světa, má i medaile z Grand Prix a grandslamů. Ale určitě jsem ho tam nečekal," přiznává český judista.

Do finále se ale Kubánec probojoval po zásluze. "Sedlo mu to výborně. Porazil velmi zkušené lidi velmi nádherným stylem, takže jsem měl z toho zápasu docela strach. Ale na druhou stranu jsem těžil z toho, že mě tolik neznal, nevěděl, co je moje dominanta. Takže jsem byl rád, že je tam on, a ne třeba Ázerbájdžánec Mammadov, který vyhrál mistrovství světa v loňském roce," zakončuje Krpálek.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články