Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Krpálek vybojoval pro české judo historické zlato

Čeljabinsk (Rusko) - Lukáš Krpálek se poprvé v kariéře a jako první český judista stal mistrem světa. Na šampionátu v Čeljabinsku vyhrál v kategorii do 100 kilogramů všech pět zápasů včetně semifinále s domácím favoritem a mistrem světa z roku 2011 Tagirem Chajbulajevem a finále s Kubáncem Josém Armenterosem. Ke dvěma titulům mistra Evropy a dvěma bronzům ze světových šampionátů přidal i kov nejcennější a stal se definitivně nejúspěšnějším českým judistou všech dob, i když mu je teprve 23 let.

"Označení legenda už se asi nevyhne. Je první Čechoslovák, co něco takového dokázal. A když se vezmou jen výsledky na mistrovstvích světa, mistrovství Evropy a olympiádě, tak už teď je nejlepší český judista v historii," řekl reprezentační trenér Petr Lacina. "Já si navíc hodně cením toho, že vyhrál svět i Evropu v jednom roce. To se jen tak někomu nepodaří," dodal.

Ve finále MS dosud byli jen Vladimír Kocman a Pavel Petřikov starší v 80. letech, oba však prohráli. Zato rozjetý Krpálek dotáhl svůj boj do úspěšného konce. Na Kubánce si díky letošní výhře ze vzájemného souboje z Paříže věřil, spoléhal na držení na zemi a to se mu vyplatilo. Třikrát se mu sice Armenteros vykroutil, napočtvrté už byl ale rodák z Jihlavy úspěšný a udržel soupeře na zemi.

"Kubánec byl ve finále překvapivě, i když cestou vyřadil favority, Lukáš si na něj však věřil a cítil, že teď má šanci. Taktika byla neupadnout na seoi-nage. Lukáš se totiž pere v obráceném postavení než Kubánec a chytá se dost často za krkem, což soupeři usnadňuje přechod do tohoto chvatu," popisoval Lacina. "Věděli jsme, že Armenteros bude unavený, že už nebude mít tak rychlé reakce, tak jsme zvolili lehce vyčkávací taktiku a úder v závěru," dodal. 

Vizitka Lukáše Krpálka

Datum a místo narození: 15. listopadu 1990, Jihlava

Výška a váha: 198 cm, 100 kg

Klub/trenér: USK Praha/Petr Lacina

Největší úspěchy: MS 2014 (Čeljabinsk) - zlato, ME 2013 (Budapešť) a ME 2014 (Montpellier) - zlato, MS 2011 (Paříž) a MS 2013 (Rio de Janeiro) - bronz; vítěz dvou Grand Slamů (Paříž a Tokio 2013); dvojnásobný juniorský mistr světa (2008-09), juniorský mistr Evropy 2008, mistr Evropy do 23 let 2012.

Člen USK Praha zároveň překonal Kocmana, když jako první český judista získal na MS už třetí medaili. Krpálek vstupoval do turnaje jako světová jednička, v 1. kole tak měl volný los. Následně porazil mistra světa z roku 2007 Brazilce Luciana Correu za čtyři minuty, když zaznamenal wazari i ipon. Pak strávil na tatami téměř celých pět minut s Ukrajincem Artěmem Blošenkem.

Přestože měl jasnou převahu, soupeř se mu pokaždé vysmýkl z nástupů do chvatů. Dostal však tresty za pasivitu, musel riskovat, čehož Krpálek využil. V úplném závěru ho zalehl a uškrtil na ipon. Ve čtvrtfinále narazil na neoblíbeného Švéda Martina Paceka, znovu dominoval a za 1:48 zvítězil. Nejtěžší souboj podle očekávání musel svést v semifinále s Chajbulajevem, s nímž předtím vždy prohrál, mimo jiné na olympijských hrách v Londýně.

Český reprezentant však tentokrát měl převahu a často útočil. Sice neúspěšně, když se Rus vždy z chvatu a držení vykroutil, ale vysloužil si trest za pasivitu a to nakonec Krpálkovi stačilo na vítězství. Sám se chyby vyvaroval. Velmi cenné vítězství ho povzbudilo i do finále a pomohlo mu k historickému zlatu.

"Od Lukáše to byl takticky skvěle odvedený turnaj. Soupeře vůbec do ničeho nepustil," chválil Krpálka jeho trenér. "Sice nepředváděl žádné skvělé chvaty, ale šlo o hodně moc. A věděli jsme, že když přikryje trumfy soupeřů, tak svou fyzickou kondicí je porazí. Mohl jít na jistotu. Až na zápas s Chajbulajevem, který byl hodně vyrovnaný. I tam to ale takticky zvládnul a nenechal si dát trest," dodal Lacina.

Horák vypadl s hvězdným Rinerem za 37 vteřin

Michal Horák podle očekávání nestačil ve 2. kole kategorie nad 100 kilogramů na hvězdného Francouze Teddyho Rinera, který později získal už svůj sedmý titul světového šampiona a který neprohrál od roku 2010. Na tatami s ním vydržel 37 vteřin. Splnil si alespoň sen utkat se jako první Čech s jedním z nejlepších judistů všech dob. "Nebyla šance, ale jsem hrozně rád, že do toho šel bez strachu a respektu. Sám si pak sebekriticky uvědomil, že se mu zbytečně nabídl výšlapem do autu," řekl Lacina.

"Dlouhodobě jsem s ním spokojený. Rozhodl se probojovat na olympiádu a dává tomu všechno," dodal. To Krpálek má díky triumfu účast na olympijských hrách 2016 v Riu de Janeiru nadosah, jelikož za titul získal 900 bodů do žebříčku, kde si znovu upevnil první místo.

Výsledky MS v judu

Muži do 100 kg: 1. L. Krpálek (ČR), 2. Armenteros (Kuba), 3. Remarenco (SAE) a Frey (Něm.).

Nad 100 kg: 1. Riner (Fr.), 2. Šičinohe (Jap.), 3. Sajdov (Rus.) a Silva (Braz.), ...Horák (ČR) vypadl ve 2. kole.

Ženy - nad 78 kg: 1. Ortizová (Kuba), 2. Althemanová (Braz.), 3. Andeolová (Fr.) a Tačimotová (Jap.).

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články