Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Kvůli průhlednému financování má vzniknout Centrální matrika sportovců

Praha - Ministerstvo školství společně s Českým olympijským výborem plánuje spustit Centrální matriku sportovců. Cíl je jasný: výrazně zprůhlednit financování sportu. Zástupci obou organizací podepsali memorandum o jednotném registru, databáze by měla být spuštěna 1. ledna 2016.

"Centrální matrika sportovců bude ukazovat, jaký sport má jasný počet členů. Více se chceme zaměřit na podporu aktivních sportovců, ne bafuňářů. Více se chceme zaměřit na podporu mládeže a chceme to ještě víc rozvinout do oblasti i školního sportu," řekl ministr školství Marcel Chládek.

Dosavadní evidence sportovců byla problematická. Před dvěma lety například ministerstvo financí napočítalo z údajů, které předložily jednotlivé sportovní organizace, že v Česku by mělo být o 850 tisíc sportovců více než obyvatel. Ministerstvo financí eviduje sportovce kvůli rozdělování výtěžku z loterií.

"Chceme jasné, transparentní počty. Musejí to být lidé, kteří žijí, sportují a existují. Musíme také umět dosáhnout na konkrétního jedince v konkrétním klubu. Jeden z cílů je, aby i prostřednictvím svazu šly tyto finanční prostředky těm konečným uživatelům - dětem a sportovcům i v těch nejmenších klubech," zdůraznil Chládek.

Předseda ČOV Jiří Kejval:

"Potřebujeme evidovat sportovce, abychom přesně věděli, kolik sportovců je. Abychom si byli stoprocentně jisti, pokud se rozdělují peníze do sportu, na které sportovce, a abychom se vyhnuli podvodům nebo omylům."

Centrální matrika se napojí na informační systémy jednotlivých svazů, kde budou porovnávány záznamy o konkrétních činnostech jednotlivých sportovců. "My bychom byli rádi, aby to bylo k 1. 1. 2016. Velmi se to váže na schválení zákona na podporu sportu, protože jsou tam citlivé věci. My tam budeme pracovat s osobními daty, a to je věc, která dnes není legislativně podchycená," uvedl předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval.

"Systém se bude do budoucna pořád precizovat. Neznamená to, že parametry, které se nasadí od 1. 1. 2016, budou hned fungovat. Třeba se budou muset dopracovávat a dolaďovat," dodal Kejval.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články