Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Ostrava - Jihlava

Dostál: Další zlato visí ve vzduchu

Moskva – Josef Dostál se svým prvenstvím na mistrovství světa v Moskvě zapsal zlatým písmem do dějin české rychlostní kanoistiky. A v pouhých jednadvaceti letech se ještě může zapisovat dlouho. Dostál chce i nadále kombinovat dvě disciplíny a v obou nejlépe vyhrát olympijské hry. Šanci na to bude mít už za dva roky v Riu. Již v neděli však chce získat další zlatou medaili ve čtyřkajaku, snažení Dostála i jeho kolegů pak můžete sledovat v přímém přenosu na ČT sport od 8:00.

Slavící Josef Dostál
zdroj: AP autor: Pavel Golovkin

Mezi českými kajakáři nikdy nikdo nevyhrál mistrovství světa, titul naposledy vybojovala čtyřkanoe v roce 2006 v Szegedu na tehdy neolympijské dvoustovce. A to Dostála ještě čeká v neděli s kolegy finále na čtyřkajaku. "Visí to ve vzduchu, ale nechci to říkat nahlas. Je to týmová záležitosti, a když pojedeme tak, jak umíme, tak to nemůže dopadnout špatně," tušil další úspěch.

Dostál je už mistrem světa všech věkových kategorií. Hymnu tudíž slyšel na vrcholné akci už několikrát, ale dnes si prožil premiéru. Nejen že syn bývalé volejbalistky a jazzové zpěvačky Evy Emingerové zpíval poprvé na stupních nahlas ("Dneska jsem se do toho opřel."), ale také si užíval pohled na kajakářské legendy pod ním. "Porazil jsem plno soupeřů, které jsem nikdy neporazil. Bylo to super, vidět ty hvězdy za mnou," líčil se smíchem.

Nechtěl porovnávat své zatím dvě nejcennější medaile  bronz z olympijských her v Londýně na čtyřkajaku a dnešní zlato. "Vyhrál jsem velký závod poprvé, takže to bylo dost emotivní, uvidíme zítra, jestli to také bude tak emotivní, nebo ještě víc," prohlásil Dostál.

Dnešní úspěch ho každopádně hodně povzbudil, zejména psychicky. "A sil mám pořád dost na rozdávání," ujistil. Dostál má letos životní formu. Už na soustředění v Kadani i v Račicích si vytvořil osobní rekordy na tréninkových tratích. Navíc do přípravy zařadil nové speciální cvičení, kterým simuluje a trénuje sílu táhnutí pádlem v záběru.

"Už loni jsem to zkoušel, letos to jezdíme každý týden. Je to dynamický záběr a hlavně to pak vypadá, že mě ten závod vůbec nebolí, což musí ostatní strašně deptat," smál se Dostál. "Ale mě to samozřejmě bolí. A dost," podotkl.

Singlkajak i čtyřkajak chce Dostál i nadále kombinovat. "Zatím byly ty časáky postavené na všech akcích od olympiády až po Světový pohár tak, že se to dalo," konstatoval kajakář. "Zatím to nekoliduje, což mi hraje do karet, takže se tím zatím zaobírat nebudu. A vypadá to, že mi ta kombinace i vyhovuje," uvedl.

Na singlkajaku však bude jezdit jen olympijský kilometr, pětistovku jen doplňkově. "A na dvoustovku bych musel trénovat, to nejde," řekl. Kombinování disciplín mu vyhovuje i v jiném směru; když má před sebou víc startů, je méně nervózní. Má totiž při nezdaru v jedné disciplíně šanci na reparát. "Víc startů, víc možností," řekl.

Je prý možné, že o olympiádu příští rok bude také bojovat v obou disciplínách. A nechal se slyšet, že v Riu za dva roky chce vyhrát. "To platí," potvrdil. "A nejlépe dvakrát," dodal s úsměvem.

Jeho dnešní zlatý smích se schovával pod hustým plnovousem, který si nechal narůst po sázce s šéftrenérem Dukly Petrem Náprstkem. Neholí se oba z hecu už od mistrovství Evropy v Brandenburgu. "Ale teď jsme se shodli, že to byla blbá sázka. Už i přítelkyně docela nadává," prozradil Dostál se smíchem. "Takže to asi půjde dolů," doplnil.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články