Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

V Soči pomáhal Rusům ke zlatu, teď bude xenon doping

Berlín – Velkou aféru rozpoutala záhy po olympijských hrách v Soči zpráva, že ruští sportovci si pomáhali k lepším výsledkům inhalací xenonu, nepříliš známou a Světovou antidopingovou agenturou WADA nepostihovanou metodou pro zvýšení výkonosti. Zatímco Rusové na vdechování vzácného plynu neviděli nic špatného, mnozí to považovali za doping. Nyní jim dala za pravdu i WADA, která s účinností od 1. září umístila xenon na seznam zakázaných látek. Na výsledky ruských sportovců toto rozhodnutí však nebude mít zpětně žádný vliv.

Zlatá ruská štafeta
zdroj: ČTK/AP

Krátce po skončení zimních olympijských her v Soči přišla německá televize WDR s odhalením, že Rusům k zisku 33 medailí a vítězství v hodnocení zemí na Hrách pomohla dosud veřejně nepříliš známá metoda inhalování xenonu. Tento vzácný plyn podporuje tvorbu hormonu erythropoietinu (EPO) v těle a nepřímo tak napomáhá ke zlepšení výkonnosti. Přímé dodávání EPO do lidského organismu je ve sportu zakázáno a je bráno za porušení antidopingových pravidel.

"Xenon není zakázaný. Je možné, že to naši sportovci využívali. Na tom není nic špatného," tvrdil tehdy šéf ruské biologicko-lékařské agentury (FMBA) Vladimir Ujba. Podle WDR bylo užívání xenonu v ruském týmu rozšířené už od olympijských her v Aténách 2004, také proto, že WADA tuto metodu nesledovala a stávající metody dopingových zkoušek nemohly jeho přítomnost v těle odhalit.

"Tato metoda byla vyvinuta výhradně kvůli tomu, aby zvýšila výkonnost - pro mě to je doping," měl již tehdy jasno bývalý šéf WADA Dick Pound. A události začaly rychle nabírat na obrátkách. WADA původně chtěla xenon a spolu s ním i další vzácný plyn argon umístit na seznam zakázaných látek až od ledna 2015, nakonec se ale rozhodla běh věcí uspíšit.

Vědci do doby, než přišla televize WDR s nečekaným odhalením, neměli s inhalováním xenonu za účelem zvýšení výkonnosti žádné zkušenosti. Účinnost xenonu testovali jen na zvířatech. "Během jednoho dne, 24 hodin, stoupla produkce EPO z hodnoty 1,6 na 160 procent. To je výrazné zvýšení," uvedl dopingový analytik Mario Thevis. 

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články