Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Knapková se na Primátorkách neobjeví, Synek zkusí po letech osmu

Praha - Start hvězdného skifaře Ondřeje Synka v hlavním závodě osmiveslic bude hlavním lákadlem veslařských Primátorek, které se o víkendu uskuteční v Praze. Úřadující světový šampion i čerstvý mistr Evropy v předešlých letech startoval v doprovodném klání skifařů, letos se však rozhodl opět usednout do osmy. Na Vltavě se naopak neobjeví nejlepší česká skifařka Mirka Knapková.

"Osmu už jsem na Primátorkách nejel sedm let, ale nějaké zkušenosti s ní mám. Šestkrát jsem ji vyhrál," řekl Synek. "Už loni po skončení závodu jsem se dohodl s trenérem Petrem Blechou, že letos udělám změnu a zpestřím si přípravu," uvedl dvojnásobný stříbrný medailista z olympijských her.

Ondřej Synek:

"Už loni po primátorkách jsem se domluvil, že bych rád jel osmu. Skifu už mám taky dost, v kolektivu je to příjemná změna a větší sranda… Osmiveslici začínáme trénovat až ode dneška, ale myslím, že nám to bude stačit a sjedeme se rychle… Trénink bude stejný jako před normálními závody světového poháru. Akorát se bude sveslovávat tempo, aby všichni jeli stejně. To je to, co dělá osmiveslici osmiveslicí."

Primátorky nakonec budou bez Miroslavy Knapkové, která původně měla jet doprovodný závod skifařek, ale dnes se rozhodla jinak. "Mám za sebou náročný víkend na mistrovství Evropy v Bělehradě. Teď se budu připravovat na další závod světového poháru. Mrzí mě to, ale musela jsem přehodnotit, co je v sezoně prioritní. Pokud chci uspět na mistrovství světa, nemůžu absolvovat všechno," prohlásila Knapková, která v Srbsku také získala evropský titul.

Vyhraje osma Dukly. Ale která?

Synek usedne do elitní posádky Dukly, která bude na 101. ročníku Primátorek útočit na 35. výhru pražského klubu v řadě. I kdyby Synek a spol. nevyhráli, Dukla o rekordní sérii prakticky jistě nepřijde. Hlavními soky lodě kormidlované Oldřichem Hejduškem budou další tři posádky, ve kterých bude mít Dukla zastoupení.

"To, že Dukla vyhraje, je jisté. Já ale věřím, že to bude právě ta naše s Ondrou Synkem, i když vždy se může stát, že i největší favoriti mohou zklamat. Neříkám, že jsme vítězové, ale hlavní favoriti ano," řekl trenér Petr Blecha.

Je nám líto, video expirovalo.
Ondřej Synek se zúčastní na Primátorkách závodu osmiveslic

Základ osmy tvoří čtyřka bez kormidelníka, ze které ale vypadl kvůli nemoci plánovaný veslovod Matyáš Klang. I proto bude posádce nakonec šéfovat Synek. "Původně jsem nechtěl na stroka jít, ale dnes ráno před prvním tréninkem mě tam posadili. Moc nadšený jsem z toho ze začátku nebyl, ale ono je to prakticky jedno," pousmál se Synek.

Program 101. Primátorek Skupiny ČEZ zahájí v pátek závody univerzitních osmiveslic, v sobotu jsou na programu rozjížďky a v neděli finálové jízdy. Český veslařský svaz letos slaví 130 let od založení a Primátorky budou součástí oslav. V neděli budou oceněni i veslaři, kteří se v roce 1964 na olympiádě v Tokiu zasloužili o zisk bronzových medailí na osmě mužů a dvojskifu. Přímý přenos nabídne v neděli od 10:30 ČT sport a náš web.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články