Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Lyžování ČR 2024

Sportovci, kteří nemohli na Hry v Los Angeles, se dočkali omluvy

Praha – Přesně před 30 lety rozhodl Československý olympijský výbor, že bude následovat příklad Sovětského svazu a nevyšle výpravu na Hry ve Spojených státech. Ti, kteří přišli o účast na hrách v Los Angeles, se dnes dočkali omluvy.

Je nám líto, video expirovalo.
ČOV se omluvil olympionikům za 30 let starý bojkot

"Férová hra je základní poselství olympijské myšlenky. Musíme se umět vyrovnat s tím, co bylo v minulosti. Musíme najít odvahu nahlas říct, co bylo správné, co bylo špatné, co byl vyložený podraz," řekl předseda ČOV Jiří Kejval.

Českoslovenští sportovci věřili před losangeleskou olympiádou v zisk až dvaceti medailí. Ve výpravě měli být mistři světa i světoví rekordmani. Velké šance měli atleti, cyklisté, veslaři, vzpěrači, zápasníci nebo házenkáři. "S Duklou Praha jsme těsně předtím vyhráli pohár mistrů. Nepochybovali jsme, že uděláme medaili," pronesl bývalý házenkářský reprezentant Michal Barda.

"Člověk má odpouštět. Snažila jsem se s tím smířit, musíte žít dál. Ale taková ta jiskřička beznaděje a to, že nám bylo ublíženo, to zůstane asi pořád…" přiznala bývalá světová rekordmanka v hodu diskem Šilhavá.

Oficiálním důvodem před třemi desítkami let byla obava o bezpečnost účastníků a ze znečištěného životního prostředí v Los Angeles. Ve skutečnosti se jednalo o odvetu za americký bojkot olympijských her, které se konaly v roce 1980 v Moskvě.

Zatímco do Moskvy nevyslalo na protest proti sovětské invazi do Afghánistánu své sportovce 65 zemí v čele s USA a většinou dalších západních mocností, letní olympiádu v Los Angeles bojkotoval celý socialistický blok s výjimkou Rumunska. Zklamaní sportovci se museli spokojit s účastí na srpnových soutěžích socialistických zemí s názvem Družba.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články