Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Do Račic se sjede světová kanoistická špička, Fuksa chce zazářit

Praha - Od pátku do neděle budou mít desítky českých rychlostních kanoistů příležitost změřit na domácí trati síly se světovou špičkou, v Račicích se uskuteční druhý závod seriálu světového poháru. Do Račic by měli přijet závodníci ze čtyřiceti zemí, včetně třiceti olympijských medailistů, a chybět nebudou ani čeští reprezentanti v čele s dvojnásobným mistrem Evropy Martinem Fuksou.

Kanoistický kanál v Račicích
zdroj: ČT sport

Loni při závodu světového poháru v Račicích Češi zářili, když vystoupili celkem osmkrát na stupně vítězů. Letos se ale takové žně nejspíš opakovat nebudou. Pár adeptů na medailové umístění přesto Česko má. Dobrý výsledek se očekává například od Martina Fuksy, který loni na račickém kanálu vyhrál pětistovku a v elitní trojici byl celkem třikrát.

Loni měl problémy s kolenem, které už ale odezněly, a v Miláně nezávodil jen proto, že má letos jako závodník do 23 let nabitý program a chtěl ještě trénovat. "Teď už by mělo být všechno na sto procent v pořádku. Cítím se dobře, tak uvidíme na světovém poháru, jak se to povede. Budu se snažit předvést to nejlepší, co ve mně je," prohlásil. Fuksu čekají starty na tratích 500 a 1 000 metrů, dvoustovku vynechá.

Konkurence bude světová

Do Račic, kde se příští rok bude konat ME a v roce 2017 i mistrovství světa, přijede na třicet medailistů z olympijských her v Londýně. "Po té organizační stránce jde o generálku na mistrovství Evropy. Vyhovuje nám těch 40 států, což se tak blíží mistrovství Evropy. Co se týče organizačních prací kolem zajištění závodu, tak při Evropě to bude jen o maličko náročnější," prohlásil budoucí předseda Českého svazu kanoistů Jan Boháč.

Je nám líto, video expirovalo.
Na světový pohár do Račic se chystá i Martin Fuksa

Před mistrovstvím je ale stále co vylepšovat. "Račický kanál splňuje sportovní parametry. Máme takovou výbavu, která vyhovuje podmínkám mezinárodní kanoistické federace. Ale ohledně zázemí pro sportovce, na které jsou zvyklí z mistrovství světa z opravdu špičkových kanálů, Račice zaostávají. Přece jen jim je třicet let a bude potřeba – jak se moderně říká – nějaký upgrade," uvědomuje si Boháč.

Obavy pořadatelům ale nyní dělá hlavně počasí, neboť zejména na sobotu meteorologové předpovídají déšť, zimu a hlavně vítr. "Z toho máme trochu obavy," přiznal Hottmar. "Chtěli bychom lepší počasí, než jaká je předpověď. Ale vodáci jsou zvyklí popasovat se se vším," doufá Boháč.

V pátek budou od 9:00 na programu rozjížďky a semifinále na tratích 1 000 a 500 metrů. První finálový blok začne v sobotu v 9:15, finále A začnou krátce před jedenáctou. Nedělní program začne v 9:00 a celý den vyplní finále na tratích 200 a 500 metrů a závody na 5 000 metrů. 

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články