Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ČEZ Extraliga 2023/2024

Hradilek: S novou lodí do nové sezony a za obhajobou titulu

Praha – Se zdravotními problémy, ale s jistotou, že bude v reprezentaci, vstoupí do sezony mistr světa ve vodním slalomu Vavřinec Hradilek. Kajakáře trápí vyhřezlá ploténka a občas zablokovaná krční páteř, ale o víkendu se při prvních nominačních závodech v Praze-Troji posadí do nové lodi, aby si ověřil aktuální výkonnost a zjistil, nakolik je jeho zdravotní handicap omezující. 

Oslava Vavřince Hradilka
zdroj: ČTK/ autor: Adámek Ladislav

Místo v reprezentaci má Hradilek už druhou sezonu za sebou díky výsledkům jisté. Oba dva roky to pro něj byla zejména kvůli zdravotním patáliím výhoda, ale kajakáři paradoxně nominační stres trochu chybí. "Asi zajdu za trenérem, aby na mě nějaký tlak vytvořil," žertoval. "Příští rok bych ji (nominaci) rád jel, abych si před olympiádou v Riu zvyknul na stres, ale tím samozřejmě nechci odfouknout případné letošní úspěchy," doplnil.

Prvním vrcholem sezony je totiž na přelomu května a června mistrovství Evropy ve Vídni, z něhož ještě Hradilek nemá individuální cenný kov. "To chci změnit," řekl. Pro Hradilka ale samozřejmě zůstává hlavním cílem mistrovství světa, které se koná v září v USA. "Mám na programu osm důležitých závodů, všechny chci odjet dobře, ale bude záležet i na zdraví," uvedl Hradilek. Jako úřadující mistr světa má doma velkou putovní trofej. "Moc se mi ji do Ameriky vozit nechce," naznačil s úsměvem své plány.

Změna je život, i v přípravě

Změnil místo přípravy, místo tradiční Austrálie a Nového Zélandu v zimě tentokrát odjel do Spojených arabských emirátů. "Nebylo to špatné, ale být měsíc na jednom místě, kde je jen poušť, to není pro mě," naznačil, že se za rok vrátí k tradici. "Potřebuji občas jet na výlet a dělat i něco jiného v tom monotónním prostředí," dodal.

Změnil i loď, neboť ta loňská byla opotřebovaná. "Stará loď změkne a nová loď se proto chová trochu jinak," řekl k plavidlu, které váží necelých osm kilogramů a má větší objem. "Protože letošní závody jsou hodně na divokých vodách, aby lépe nesla," vysvětlil.

Je nám líto, video expirovalo.
Hradilek touží v nové sezoně po obhajobě titulu mistra světa

Změnil i přístup k tréninku, hlavně kvůli zranění, které nejspíš souvisí s lehkou automobilovou nehodou před třemi lety v Austrálii. "Tehdy mě bolel krk a často mi z toho tuhne krční páteř," připomněl vyhřezlou ploténku. "Můžu trénovat, na vodě mě to neomezuje, ale cvičím, abych s tím neměl problémy v budoucnu. Uvidíme, jak se to bude chovat při plné zátěži o víkendu," řekl k trojskému testu.

Exhibiční střelecká předehra

Jedním z vrcholů sezony bude světový pohár v Praze; jeho předehrou bude exhibiční závod slalomářů na rovné vodě u Tančícího domu v centru, jehož součástí bude i střelba. Netradiční spojení slalomu a biatlonu Hradilek spolupořádá, pozval i olympijského vítěze Daniela Molmentiho z Itálie a další světové hvězdy, které přijedou do Prahy na SP. Na místě budou i další přední sportovci, mimo jiné olympijská vítězka ve snowboardcrossu Eva Samková. 

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články