Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Nordic Walking Tour Praha

Ředitel závodu Vegni: Giru škodí termínová konkurence s Tour

Praha – Vyhrát v jednom roce Giro i Tour, nemyslitelná věc. Poslední, komu se povedlo vyhrát v jedné sezoně dva podniky Grand Tour, byl před šestnácti lety Marco Pantani. Ředitel závodu Mauro Vegni vidí problém současného Gira v konkurenci s Tour: jezdci často etapy v Itálii vynechávají a soustředí se raději na Tour. Trpí kvalita startovního pole, vždyť třeba letos nepojedou Nibali, Contador, Froome, Porte nebo Wiggins. 

Ředitel Giro d'Italia Mauro Vegni
zdroj: ciclonews

"Samozřejmě že jsme z toho zklamaní. Nehodlám předstírat, že to tak není," říká Vegni k otázce cyklistických "omluvenek". Žádné z velkých jmen nastíněných výše letos Giro nepojede, a tak pozici favoritů zaujímají Nairo Quintana a Joaquim Rodriguez. Oba jsou skvělí jezdci, ani jeden však zatím žádný z vrcholných podniků sezony nevyhrál.

Původně je měl doplnit ještě Richie Porte, který se však omluvil s poukazem na zdravotní problémy a soustředí se na Tour. To však ředitel Vegni vnímá trochu jako určitou výmluvu. "Měl nějaké problémy, ale zkrátka to, že vymění Giro za Tour, se mi nelíbí," doplnil. Chybí i loňský šampion Vincenzo Nibali. "Loni vyhrál neskutečným způsobem a je tak přirozené, že se letos pokusí o Tour," uvedl Vegni na adresu italské hvězdy.

Sport
zdroj: ČT4

Potřebujeme změnu v cyklistickém kalendáři – to je ve zkratce to, po čem Vegni a celé Giro volají. Brání se však možnému přesunutí termínů závodu dříve, než je ten současný květnový. I z toho důvodu, že se Giro už takto často potýká s rozmary počasí a výjimkou není ani sníh na nejvyšších místech etap. 

  • "Nejlepší jezdci by měli jezdit ty největší závody. Se současným programem to nikdy nebude možné. Nyní to je tak, že kdo jede Giro, nenastoupí na Tour a naopak. Snažíme se o změny, ale není to zrovna lehké," říká Mauro Vegni.

Vegni se ředitelem závodu stal koncem minulého roku poté, co byl jeho předchůdce Michele Acquarone vyhozen kvůli vyšetřování údajné zpronevěry zhruba 13 milionů eur. Toho se měla dopustit skupina RCS Sport, která celé Giro organizuje. Acquarone však veškerou vinu odmítá. "Je to pro všechny velké rozčarování. Něco, co se rozhodně stát nemělo," uvedl Vegni.

Nyní se organizátoři nacházejí v procesu rozhodování a hledání místa, ze kterého Giro odstartuje v roce 2016 (příští rok začne v každém případě v Itálii, protože se pojede jubilejní stý ročník Gira). Nabídky jsou ze Švýcarska, Korsiky (kde loni startovala Tour de France), Belgie či Nizozemska.

zdroj: Isifa/EPA
Zdroj
ČT sport, sacbee.com

Hlavní zprávy

Nejčtenější články