Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Kooperativa NBL 2023/2024

Kwiatkowski zajel znovu skvěle, v prologu předčil Martina i Frooma

Ascona (Švýcarsko) – Třiadvacetiletý Michal Kwiatkowski se po vítězství v prologu etapového závodu Kolem Romandie oblékl do vedoucího trikotu. Na 5,5 km dlouhé trati za sebou druhého Rohana Dennise i třetího Marcela Kittela nechal o čtyři vteřiny. Z favoritů celého závodu – jedním z největších je přitom Kwiatkowski sám – dojel Tony Martin jako pátý (+5), Chris Froome třináctý (+10) a Vincenzo Nibali osmnáctý (+12). Velkou ztrátu nabral Tejay Van Garderen, který spadl hned v první zatáčce a celkově nabral manko více než tří minut.

Michal Kwiatkowski vyhrál prolog závodu Kolem Romandie
zdroj: ČTK/imago sportfotodienst/

Michal Kwiatkowski má v dosavadní sezoně vskutku excelentní formu, tím spíše s přihlédnutím k jeho stále ještě velmi mladému věku. Celý duben pro něho byl špičkovým – druhé místo v závodě Kolem Baskicka, páté na Amstel Gold Race, pak dvě třetí místa Valonského šípu a Lutych-Bastogne-Lutych. Nyní polský jezdec odehnal zvěsti o nutné únavě a vyhrál prolog závodu, který je určitým testem jak před Giro d’Italia (které však Kwiatkowski vynechá), tak i Tour de France.

Druhý dojel po uličkách a silnicích kolem Ascony Rohan Dennis ze stáje Garmin, ta si tak alespoň takto spravila chuť po událostech z nedělní La Doyenne – tam byl ve skvělé pozici pro finiš Dan Martin, avšak spadl v poslední zatáčce. Třetí pozici bere výtečný sprinter Marcel Kittel z týmu Giant-Shimano. Hlavní favorit prologu Tony Martin zaostal na pátém místě o stejný počet vteřin za svým kolegou z Omega Pharma-Quick Step.

Chris Froome na trati prologu
zdroj: ČTK/imago sportfotodienst

Chris Froome se zatím letos příliš neobjevoval, o víkendu nestartoval v Lutych vinou infekce, a Kolem Romandie bere jako jistý test svých schopností před vrcholem sezony. Třinácté místo je solidní vstup. Podobně je na tom Vincenzo Nibali s dvanáctisekundovým odstupem i Richie Porte, jehož manko činí 23 vteřin. Z favoritů tak výrazně ztratil jen Tejay Van Garderen z BMC, který upadl hned v úvodu a do dalších etap vstoupí se ztrátou tří minut a 21 vteřin.

První regulérní etapu ovlivní počasí, když kvůli sněhu na horních pasážích jednoho ze stoupání byla trasa pozměněna.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články