Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MČR v půlmaratonu

Česká unie sportu si odhlasovala, že bude chtít peníze od regionů

Nymburk - Zlepšení finančního zajištění - to bylo v Nymburce hlavním tématem valné hromady České unie sportu (ČUS). Největší česká sportovní organizace byla ještě jako Český svaz tělesné výchovy (ČSTV) na začátku roku 2012 před krachem, nyní chce více peněz po městech a regionech.

Členové valné hromady odsouhlasili odeslání otevřeného dopisu starostům, primátorům a hejtmanům, v kterém apelují, aby na sport dávali více peněz. "Financování sportu není na úrovni, na které si představujeme. Jsme nejtlustší v Evropě a život se nám prodlužuje jen díky práškům," pronesl předseda ČUS Miroslav Jansta.

Největším zdrojem příjmů ČUS jsou peníze rozdělované ministerstvem školství. Ty jdou hlavně na reprezentaci a investice. "Systém financování zastavil na půl cesty, potřebujeme do toho dostat regiony a se státem vyjednat podporu," řekl Jansta.

ČUS je následovníkem ČSTV, který vznikl v březnu 1990 jako nástupce Československého svazu tělesné výchovy fungujícího od roku 1957. Loni se ČSTV po ztrátě Sazky a změně vedení přejmenoval na Českou unii sportu. "V roce 2012 jsem to nechtěl říkat nahlas, ale byli jsme v insolvenční situaci, neměli jsme na výplaty, ale povedlo se nám vyvést ČUS z ekonomického kolapsu," řekl Jansta.

Je nám líto, video expirovalo.
Host Sportovních zpráv: Prezident ČUS Miroslav Jansta

ČUS má příjmy i z Podolí a Špindlerova mlýna

Z vlastněného majetku získává ČUS finance například díky plaveckému areálu v pražském Podolí a od loňska z pronájmů lyžařských areálů ve Špindlerově Mlýně a Peci pod Sněžkou. Peníze chce zkusit sehnat i z Evropských fondů a společně s ČOV jsou v jednání i prostředky od ministerstva zdravotnictví pro školy.

Na valné hromadě delegáti dodatečně zvolili do výkonného výboru předsedu České asociace amerického fotbalu Filipa Hobzu, který ve vedení ČUS nahradil zesnulého bývalého předsedu Českého horolezeckého svazu Zdeňka Hrubého. 

Je nám líto, video expirovalo.
Česká unie sportu se sešla k jednání na valné hromadě
Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články