Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Saxu se v Itálii dařilo: Contador vyhrál, Kreuziger dokončil třetí

San Benedetto del Tronto (Itálie) - Výtečně zvládli jezdci stáje Tinkoff-Saxo tradiční etapovou klasiku Tirreno-Adriatico, jim patřila dvě místa na stupních vítězů. Z prvenství se raduje Alberto Contador, který má na začátku sezony excelentní formu, jeho hlavní pomocník Roman Kreuziger pak skončil třetí. V závěrečné časovce ještě český cyklista útočil na druhého Naira Quintanu, nakonec však za ním těsně zaostal.

Tři nejrychlejší na Tirreno-Adriatico: Quintana, Contador a Kreuziger
zdroj: ČTK/imago sportfotodienst

Kreuziger se dostal na celkové třetí místo v nedělní horské etapě a v závěrečné časovce ještě mohl zaútočit na druhého Kolumbijce Naira Quintanu: Nakonec s ním o dvě sekundy prohrál a zůstal třetí. I to je však v kvalitní a náročné konkurenci velkým úspěchem.

Časovku překvapivě zvládl nejrychleji domácí Adriano Malori, až za ním se na devítikilometrovém úseku seřadili zkušení Fabian Cancellara a Bradley Wiggins. Kreuziger byl v cíli jako 26., jen o sekundu před Contadorem - ten však nikam spěchat nemusel a celkově se těšil z více než dvouminutového komfortního náskoku.

Nad očekávání se dařilo Quintanovi, který je spíše vrchařem a vpravdě se nečekalo, že si druhé místo před Kreuzigerem uhájí. V cíli však byl o dvě sekundy rychleji než český cyklista. "Trošku jsme doufali, že když se pojede dobře, mohl bych Quintanu šmiknout. Ale klobouk dolů před ním, jak tu časovku zajel. Jel ji o pár vteřin líp než my s Albertem," uvedl Kreuziger.

Adriano Malori: "Je to největší vítězství mé kariéry, vždyť se podívejte na jezdce, které jsem porazil. Wiggins, Cancellara, Martin - to je úžasné. Nemůžu tomu uvěřit."

Sport
zdroj: ČT4

"Tohle vítězství pro mě hodně znamená," uvedl jednatřicetiletý Contador. "Teď už myslím na závod Kolem Katalánska, který se jede příští týden. O Tour a Vueltě budu přemýšlet později," dodal. Dvojnásobný vítěz Tour de France vyhrál tradiční závod poprvé v kariéře, samotného vítězství v etapovém podniku se dočkal po roce a půl. Naposledy ovládl předloňskou Vueltu.

Kreuziger si zopakoval třetí příčku z roku 2012. "Pro tým to dopadlo super. Hlavním cílem bylo vyhrát Tirreno, což se podařilo. To, že jsem se na pódiu objevil i já, je bonus. Věděl jsem, že na tom nejsem špatně, ale netušili jsme, jak moc budu muset utrácet síly během etap. Ale díky tomu, že jsme měli výborný tým, tak jsem byl Albertovi co nejvíc k ruce až v těch závěrech," uvedl sedmadvacetiletý český cyklista, kterého již v neděli čeká jednorázový závod Milán - San Remo na 298 km.

Do závěrečné časovky už nenastoupil vítěz závodu z roku 2011 a šampion Tour de France ze stejné sezony Cadel Evans. Zkušený Australian ztrácel na Contadora přes půl hodiny. Předčasně odjel domů, aby pokračoval v přípravě na Giro d'Italia.

Cyklistický závod Tirreno-Adriatico (WorldTour) - 7. etapa (časovka na 9,1 km):

1. Malori (It./Movistar) 10:13, 2. Cancellara (Švýc./Trek) -6, 3. Wiggins (Brit./Sky) -11, 4. Martin (Něm./Omega Pharma-Quick-Step) -15, 5. Dumoulin (Niz./Giant) -19, 6. Dowsett (Brit./Movistar) -20, ...24. Kreuziger (Tinkoff-Saxo) -40.

Konečné pořadí: 1. Contador (Šp./Tinkoff-Saxo) 25:28:45, 2. Quintana (Kol./Movistar) -2:05, 3. Kreuziger -2:14, 4. Péraud (Fr./AG2R) -2:39, 5. Arredondo (Kol./Trek) -2:54, 6. Pozzovivo (It./AG2R) -3:04.

Zdroj
ČTK, Sky Sports

Hlavní zprávy

Nejčtenější články