Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Slovensko chce zimní olympiádu 2022, uspořádalo by ji společně s Polskem

Varšava – Alpští lyžaři bojující o olympijské medaile v Tatrách. Ceremoniály v Krakově. I tak možná budou vypadat zimní olympijské hry v roce 2022. Polsko a Slovensko totiž potvrdili, že se budou společně ucházet o právo uspořádat tento svátek sportu. Zástupci olympijských výborů obou zemí dnes ve Varšavě podepsali dokumenty potřebné k podání oficiální společné kandidatury s centrem v Krakově.

Mluvčí Slovenského olympijského výboru Ľubomír Souček řekl, že z hlediska kandidatury nepůjde o společnou slovensko-polskou přihlášku, ale že o olympiádu se bude oficiálně ucházet Krakov s podporou Slovenska. Poláci do projektu zahrnou lyžařské středisko Jasná v Nízkých Tatrách. Právě největší slovenský skiareál pod horou Chopok by měl hostit sjezdové lyžování. "Poláci nedisponují horami pro organizování sjezdu. V okruhu snad 800 kilometrů od Krakova je Chopok jedinou horou, která splňuje kritéria pro konání lyžařských disciplín," uvedl Souček.

Uspořádání některých disciplín v sousední zemi umožňuje Polákům olympijská charta, podle které tak lze postupovat v případě, že hostitel ZOH nemá vhodné geografické podmínky. Tuto výjimku podle Součka ale nelze použít pro olympijský turnaj v ledním hokeji, o který měli Slováci původně také zájem. Slovenské ministerstvo školství a sportu nedávno informovalo, že Mezinárodní olympijský výbor neudělil výjimku na organizování hokejových zápasů mimo hostitelskou zemi, kterou by v tomto případě bylo Polsko.

V lyžařském středisku Jasná, které v uplynulých letech prošlo rozsáhlou modernizací, by Slováci před uspořádáním olympiády museli vybudovat jednu novou sjezdovku a uskutečnit další úpravy. "Klíčovým problémem ovšem není sjezdovka ani ubytovací kapacita, ale doprava," řekl Souček, podle kterého stávající přístupová silnice do Jasné nemá dostatečnou kapacitu. Vláda počítá s tím, že v oblasti, která se nachází v národním parku, bude vybudována nová silnice. Zlepšit se má také dopravní infrastruktura mezi Slovenskem a Polskem.

Do Osla by se zimní olympiáda mohla vrátit po 70 letech. Podporu kandidatuře vyjádřili v létě obyvatelé města v referendu. Mluvčí přípravného výboru Ingunn Olsenová dnes uvedla, že norské hlavní město podá přihlášku "ve lhůtě stanovené MOV". Termín pro zaslání oficiálních uchazečských dopisů vyprší 14. listopadu. Norsko naposledy hostilo zimní olympijské hry v roce 1994 v Lillehammeru.

Zájem o OH 2022 předběžně vyjádřil i Mnichov, který se definitivně rozhodne na základě nedělního referenda.

O pořadateli se rozhodne na zasedání Mezinárodního olympijského výboru 31. července 2015 na kongresu v Kuala Lumpuru. Příští rok budou ZOH v Soči a v roce 2018 je uspořádá jihokorejský Pchjongčchang.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články