Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Štybar: Zajel jsem své maximum

Florencie - Vinou absence Romana Kreuzigera i Leopolda Königa se lídrem českého týmu na MS stal Zdeněk Štybar. Svou pozici potvrdil i v silničním závodě - do cíle dorazil po téměř sedmi a půl hodinách na šestadvacáté příčce. "Nemůžu být nespokojený. Bylo to maximum, čeho jsem dnes mohl dosáhnout," uvedl Štybar v cíli závodu. Na vítězného portugalského jezdce Costu ztratil dvě minuty.

Štybar se celý závod pohyboval v hlavním poli, z něhož odpadl až v závěrečném okruhu. Tehdy nastoupili nejlepší a nechali své kolegy v pelotonu za sebou. "Dvě nebo tři kola před cílem jsem si tajně přál, aby se vytvořila skupina nějakých deseti lidí a já bych do ní doskočil. Jenže tempo už bylo tak vysoké, že se z něj nedalo pořádně odjet. Respektive já určitě neměl na to, abych nastoupil," přiznal Štybar. "Bylo vidět, že se všichni šetří až na poslední stojku," dodal.

S ohledem na přetrvávající déšť musel být stejně jako ostatní jezdci hodně koncentrovaný, aby nespadl. "Spousta lidí lehla v loužích, přede mnou sletěl Nibali už někde po padesáti kilometrech, pak si ustlal ještě jednou. Většinou to padalo skupinově. Připadal jsem si chvílemi jak někde na bobové dráze, protože se při sjezdech spousta lidí klouzala dolů po zadku," přiblížil.

Zdeněk Štybar:

"Předposlední kopec vše rozhodl. Měl jsem těžkou chvíli a chybělo mi možná sto metrů, abych doskočil do první skupinky. Jenže po těch sedmi a půl hodinách jede člověk na hraně a nohy už prostě nemohly. Závod byl strašně náročný délkou i počasím, byla to taková přírodní selekce."

Právě cyklokrosová minulost mu podle všeho pomohla. "Asi jo, protože lidi padali všude. Několikrát mi to pomohlo. Nezpanikařil jsem, nebrzdil jsem na uklouzaném asfaltu a nelehl jsem ani jednou." Pochválil také reprezentačního kolegu Jana Bártu, jenž se vydal do úniku, který nakonec trval přes 200 z celkových 272 kilometrů. "Chtěli jsme mít jednoho člověka vpředu. Já doufal, že se mi třeba čtyři kola před cílem povede někde odjet, a kdybychom měli vpředu Honzu, bylo by všechno o něco snazší. U něj navíc byla skoro jistota, že tam vydrží z našich kluků nejdéle. Zaslouží pochvalu," ocenil Štybar.

Za týden míří ještě na závod Kolem Lombardie, poté na etapový závod do Číny. "Tony Martin už ho dvakrát vyhrál, tak se pokusíme, aby vybojoval třetí vítězství. Už jsem celkem unavený, ale tohle ještě zvládnu," uvedl Štybar k blížícímu se konci silniční sezony.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články