Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Zápas bude znovu olympijským sportem, squash a baseball neuspěly

Buenos Aires - Den poté, co bylo Tokio zvoleno dějištěm LOH v roce 2020, je rozhodnuto také o složení olympijských sportů. Do programu se vrací zápas, který porazil baseball se softballem a squash. Jisté je také to, že zápas bude na programu her i v roce 2024.

Zápas
zdroj: ISIFA

O návratu zápasu do programu her v letech 2020 a 2024 rozhodlo dnešní hlasování Mezinárodního olympijského výboru v Buenos Aires. V něm získal 49 z 95 možných hlasů a s přehledem porazil baseball se softbalem (24 hlasů) a squash (22).

Zápas byl z her vyřazen v únoru poté, co MOV vyhodnotil vystoupení všech 26 sportů na loňské olympiádě v Londýně. Rozhodnutí tehdy vzbudilo velký ohlas, protože zápas byl součástí už starověkých olympiád a nechyběl ani na prvních novodobých hrách v roce 1896. Vzhledem k tradici a také proto, že mezinárodní federace FILA kompletně vyměnila vedení a upravila pravidla, se však znovuzařazení zápasu do programu her očekávalo. Kvůli jeho návratu dokonce spojily síly zápasnické svazy USA, Ruska a Íránu.

"Děkuji všem členům výboru, že zachránili zápas mezi olympijskými sporty," řekl pár vteřin po oznámení výsledků nový prezident mezinárodní federace FILA Nenad Lalovič. "Dnešní rozhodnutí ukázalo, že naše vylepšení měla smysl. Můžu vás ujistit, že v modernizaci budeme pokračovat a pro olympijské hnutí uděláme cokoliv," prohlásil Lalovič.

Zápas, jenž patří k nejstarším sportovním odvětvím, byl nedílnou součástí olympijských her od roku 1904, premiéru si přitom odbyl již v roce 1896. Postupem času docházelo ke změnám v počtu váhových kategorií, po zařazení ženského zápasu v roce 2004 se ustálil na čísle 18. První mistrovství světa v řecko-římském stylu se konalo již v roce 1904, volnostylaři se přidali o 47 let později a ženy debutovaly v roce 1987. Od roku 2005 mají všechny kategorie společné šampionáty, které se pořádají každoročně.

Největším úspěchem českého a československého zápasu zůstává zlatá medaile Vítězslava Máchy z OH 1972 v Mnichově, vedle toho přispěli tuzemští zápasníci do sbírky cenných kovů pod pěti kruhy ještě sedmi stříbry a sedmi bronzy. Mácha je též dvojnásobným mistrem světa, jeden titul přidal rovněž Jozef Lohyňa. Po rozdělení Československa se o medaile z velkých akcí starali především Marek Švec a Petr Švehla.

Je nám líto, video expirovalo.
Rozhovor s místopředsedou ČOV Františkem Kolářem o volbě pořadatelské země olympijských her

Výsledky hlasování MOV jsou naopak smutnou zprávou zejména pro squash, který po marných pokusech v letech 2005 a 2009 nezískal místo na hrách ani na třetí pokus. "Vzhledem k desetileté cestě, kterou jsme ušli, nám verdikt láme srdce," řekl prezident světové federace squashe Narajana Ramačandran. "Mysleli jsem si, že jsme mohli být budoucností olympijských her. Nicméně doufám, že pořád máme šanci být jednou přijati," dodal.

Baseball a softbal byly z her vyřazeny v roce 2005. "Jsme nejpopulárnější sport na světě, který není na olympiádě," posteskl si syn bývalého kubánského diktátora Fidela Castra Antonio, který v Buenos Aires zastupoval společnou kandidaturu obou sportů.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články