Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Skifaři mají před MS jasný cíl: Chceme zlato

Praha - Šestnáct českých veslařů v čele s hvězdnými skifaři Ondřejem Synkem a Miroslavou Knapkovou míří do korejského Čchungdžu, kde se od neděle uskuteční mistrovství světa. Zatímco letošní evropští šampioni Knapková a Synek budou patřit mezi hlavní aspiranty na zisk zlatých medailí, zbývající čtyři posádky budou usilovat o postup do finále.

"Do Koreje jedeme pro dvě velké medaile. Oba skifaři mají velkou touhu vyhrát a získat zlatou medaili. Moment, kdy se nám na Evropě povedl double, je pro veslování historický a není to obvyklý jev ani v českém sportu. Chtěli bychom se o to pokusit," uvedl reprezentační šéftrenér a vedoucí české výpravy Přemysl Panuška.

Zároveň věří, že ostatní budou bojovat o finálovou účast. Dvojskif Jan Andrle, Michal Plocek se na start postaví jako stříbrná posádka z letošního MS do 23 let, čtyřka bez kormidelníka lehkých vah Miroslav Vraštil, Jiří Kopáč, Ondřej Vetešník, Jan Vetešník byli druzí na mistrovství Evropy. "Všichni mají nějaké ambice. Jsme si ale vědomi, že ne vždy ve sportu se to podaří. Většinou se to podaří tak padesáti šedesáti procentům," přiznal Panuška.

Zatímco Knapková před odletem přiznala, že bude spokojena s jakoukoli medailí, Synek chce zlato. "Každý sportovec chce vyhrát. A kdo říká, že ne, tak lže," pousmál se Synek, který letos vyhrál všechny závody, v nichž startoval. "Poolympijskou sezonu si užívám," řekl třicetiletý veslař pražské Dukly.

Knapková v Asii závodí nerada, spokojená bude s jakoukoliv medailí

O dva roky starší Knapková tak suverénní není, zatím nejdůležitější závod - mistrovství Evropy - ale ovládla. "Před sezonou jsme se s trenérem dohodli, že bude mít dva vrcholy. Evropu a svět. Věřím, že zvládnu i druhý," uvedla Knapková, která měla v závěrečné přípravě menší zdravotní problémy a shodila asi pět kilogramů. 

"Už to ale snad doháním a dojídám. Je ale pravda, že teď se na víkend za mnou přijeli podívat rodiče a říkali, že jsem strašně hubená," přiznala Knapková. Podle ní je největší problém snížené hmotnosti chybějící síla. "Uvidíme, jak se to projeví při závodě. Nejvíce je jí potřeba při startu a ve finiši," řekla.

Veslaři se musejí v Čchungdžu vyrovnat i se sedmihodinovým časovým posunem a náročnými podmínkami v podobě vysokých teplot a vysoké vlhkosti. "Je pravda, že v asijských zemích moc ráda nezávodím. Špatně se mi tam při té vlhkosti dýchá," uvedla Knapková. Přivítala by i delší čas na aklimatizaci než týden. "Já s ní mám trošku problém, takže týden asi bude málo. Nikdo se mě na to ale neptal," pousmála se.

Veslování
zdroj: ČT Ostrava autor: Pavel Pěnkava

Veslařský světový šampionát se v Asii koná podruhé v historii, před osmi lety se závodilo v japonském Gifu. A stejně jako v případě Nového Zélandu, kde bylo MS v roce 2010, je start reprezentace extrémně finančně náročný. "V průměru nás jeden závodník stojí sto tisíc korun," řekl místopředseda Českého veslařského svazu Dušan Macháček.

V Čchungdžu se bude závodit ve zcela novém areálu, který si veslaři ještě neměli možnost vyzkoušet. "Areál je postavený na řece nedaleko přehrady, která by měla být při závodech zavřená, a mělo by se tak jezdit na stojaté vodě. Věřím, že podmínky budou regulérní," řekl Panuška, který byl v létě v Koreji na inspekční cestě. "Sice jsme tam byli, ale svým způsobem je to pro nás i tak dobrodružství," pousmál se Panuška.

Program MS začne rozjížďkami v neděli 25. srpna, finále jsou na programu příští týden od pátku do neděle. Olympijské kategorie, ve kterých se představí všichni Češi, budou o medaile bojovat o víkendu.

Je nám líto, video expirovalo.
Veslaři odletěli na MS
Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články